România ocupă penultimul loc în Europa după rezultatele testelor PISA care evaluează nivelul de pregătire al elevilor. Potrivit unui studiu de la începutul anului, 45% dintre elevii români au fost identificați ca analfabeți funcționali. Situația revine în atenție în condițiile grevei cadrelor didactice. Mai ales că, în ultimele zile, a fost redistribuit pe rețele de socializare un mesaj din 2019, în care părinții sunt învinuiți pentru dezastrul din învățământ.
Rezultatele obținute de elevii români la testele PISA (Programme for International Student Assessment - Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) poziționează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește calitatea educației conform unui studiu citat de Tribuna învățământului. Doar Bulgaria se clasează mai jos decât țara noastră.
Conform cercetării, 45% dintre elevii români sunt considerați analfabeți funcționali. Iar acestora li se adaugă cei 10% care abandonează școala până la clasa a VIII-a.
România a acumulat 426 de puncte la testarea PISA clasându-se pe locul 26 în UE, la mare distanță de Finlanda, care se află în fruntea topului cu 522 de puncte.
Dezastrul din sistemul educațional revine în atenție în această perioadă în condițiile în care prelungirea grevei profesorilor este privită cu îngrijorare de părinții și elevii din anii terminali. Aceasta chiar dacă guvernanții dau asigurări că greva nu va pune în pericol desfășurarea examenelor naționale.
Evaluarea pentru clasa a VI-a amânată a doua oară
Ministerul Educației a amânat deja, pentru a doua oară, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, în zilele de 12 și 13 iunie, în pragul vacanței. Inițial examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate pentru 30 și 31 mai, din cauza declanșării grevei naționale pe 22 mai.
De asemenea, de luni 29 mai, a început înscrierea elevilor de clasa a XII-a pentru examenul de Bacalaureat. Și în acest caz, există temeri că nu va fi respectat calendarul oficial, dat fiind că mulți dintre cei ce urmează să se înscrie la examen nu au mediile încheiate.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat asigurări, celor interesați că termenele de înscriere pentru examenul de Bacalaureat, în acest an, ar putea fi decalate. Ea a explicat că termenul pentru încheierea mediilor este 2 iunie la clasele terminale.
„În acest moment nu suntem în situația în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene. (…) În acest moment, calendarul rămâne în picioare. A început înscrierea la Bacalaureat, continuă până pe 7 iunie, deci e timp suficient. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest lucru. Niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără situația încheiată, fără posibilitatea să susțină examenul”, a afirmat Ligia Deca.
În cazul în care conflctul se va prelungi, calendarul de examene va fi reprogramat, a dat asigurări Ligia Deca, astfel încât toți elevii să se poată înscrie și să poată susține examenul.
Părinții învinuiți pentru dezastrul din Educație
În acest context, pe rețelele de socializare, este distribuită o scrisoare, datând din anul 2019, atribuită unei profesoare pensionare. În material, autoarea dă vina pe părinți pentru dezastrul din sistemul de Educație și pentru rezultatele proaste înregistrate de elevi. În opinia sa, aceștia nu-și asumă responsabilitatea pentru rezultatele copiilor și nici nu iau măsuri pentru a-i ajuta să și le îndrepte, lâsând totul pe umerii profesorilor.
„Părinții sunt adevărata problemă!
În calitate de profesoară pensionară, sunt îngrijorată că oameni nu au habar ce înseamnă o școală publică și niciodată nu s-au aflat într-o aulă pentru a încerca să schimbe sistemul educațional.
Profesorii nu poartă vina pentru calitatea sistemului educațional! Părinții sunt adevărata problemă! Anume ei nu își educă copiii, nu îi învață bunele maniere, respectul sau cum ar trebui să se comporte cu alți elevi sau chiar profesori. Copiii vin la școală purtând încălțări scumpe, dar nu au o bucată de hârtie sau un creion. În aceste cazuri, profesorul este cel care, deseori, trebuie să le cumpere toate rechizitele necesare. El procură materiale didactice și rechizite din propriul buzunar!
Eșecul sistemului de învățământ se datorează doar părinților. Părinții nu vin la adunările părintești. Părinții nu sunt interesați de rezultatele școlare ale copiilor săi. Părinții cumpără copiilor telefoane performante, dar nu și rechizite școlare. Părinții nu verifică dacă aceștia și-au făcut temele pentru acasă.
Uneori părinții nici nu răspund la apelul telefonic al profesorului! În preocupările lor zilnice nici nu se întreabă dacă copiii lor sunt atenți la tot ce zice profesorul, dacă își fac temele sau dacă nu sunt obraznici!
Nu dați vina pe profesori sau pe sistemul de învățământ! Dvs eșuați mai întâi de toate în calitate de părinte!
Profesorul nu își poate face munca de dascăl și totodată munca părinților. Educația începe în familie!
Atât timp cât părinții nu își vor îndeplini rolul de mamă și tată, lucrurile nu se vor schimba”, se arată în scrisoarea care este redistribuită pe de numeroși internauți, conform fasingur.me.
Asociațiile de părinți susțin greva profesorilor
Pe de altă parte, reprezentanții părinților și ai elevilor s-au poziționat de partea profesorilor, susținându-le revendicările încă din primele zile. În urmă cu câteva zile, președintele Federației Asociațiilor de părinți, Iulian Cristache. se declara în favoarea grevei generale anunțate de cadrele didactice.
„Sunt 100% de acord cu această grevă. Îi îndemn să meargă până la capăt pentru că nu se mai poate, ne-am săturat să stăm cu mâna întinsă la această clasă politică care îşi bate joc efectiv de ţară, nu de sistemul educational. (…) Sunt părinţi care nu susţin şi nu neapărat că ar avea ceva cu profesorii, dar nu susţin pentru că ei compară cu veniturile pe care le au într-un sistem privat. Ceea ce nu este deloc corect.
Noi ne dorim un sistem de calitate. Ca să ai un sistem de calitate, ai nevoie de o resursă umană de calitate. Cum faci acest lucru? Pe lângă vocaţie un profesor trebuie să fie motivat şi din punct de vedere financiar. Nu se mai poate cu 500 de euro, nici măcar nu sunt 500 de euro net, să vii să intri în sistem”, spunea Iulian Cristache într-o intervenție la Prima News.