Profesorii se pregătesc de grevă generală. Cer, din nou, salarii mai mari
- Mihai Soica
- 22 aprilie 2023, 13:15
Pentru finalul anului școlar, sindicatele din învățământ au anunțat o grevă generală, nemulțumirea cea mai mare fiind legată de nivelul de salarizare al profesorilor, învățătorilor și educatorilor.
Trei mari federații sindicale din învățământul preșcolar și preuniversitar au demarat o campanie de strângere de semnături, pentru declanșarea grevei generale.
Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, care vor, astfel, să atragă atenția asupra nivelului de salarizare, rușinos de mic, pentru profesori, învățători și educatori.
„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care: se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime”, susțin cei de la sindicate.
Finalul anului școlar este în pericol
În perioada următoare, vor avea loc mai multe examene importante pentru elevi, cum este cel de capacitate sau cel de bacalaureat. În aceste situații, profesorii sunt implicați total, ei fiind prezenți în comisiile de corectare a lucrărilor sau ca și supraveghetori în cadrul sălilor unde se susțin aceste examene.
De asemenea, anul școlar se va încheia peste șase săptămâni, iar prin declanșarea unei greve generale, elevii ar putea rămâne cu situația școlară neîncheiată.
Cei de la sindicate mai susțin că liderii PNL și PSD și-au încălcat promisiunile făcute profesorilor, prin noile măsuri de austeritate care urmează să fie aprobate.
”Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante și se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”, transmit, într-un comunicat de presă comun, federațiile sindicale. Indiferent dacă acest proiect de ordonanță de urgență va fi aprobat sau nu, revendicările rămân aceleași: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege”, se mai arată în comunicatul emis de cele trei sindicate, citat de Știripesurse.