Sindicatele din Educație au organizat până acum mai multe proteste și vor mai organiza, iar azi au fost în stradă în fața Guvernului. Își cer drepturi și măriri salariale, iar greva generală anunțată pentru luna mai pare inevitabilă.
Săptămâna trecută, joi, profesorii din județul Timiș au protestat în stradă, azi și mâine pichetează sediul Guvernului. Dascălii sunt nemulțumiți de noile legi propuse de șefii din Educație, de condițiile de muncă și de salariile foarte mici.
Anul școlar s-ar putea încheia cu o lună mai devreme decât ar trebui, anul acesta, anunțul a fost făcut de sindicatele din învățământ. Totodată sindicatele au anunțat Guvernul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale.
De ce sunt nemulțumiți profesorii
Sindicaliștii cer salarii mai mari și spun că e imposibil ca salariile să fie înghețate în sistemul de învățământ. Precizările vin după ce Guvernul a anunțat că fiecare minister trebuie să facă economii pentru a acoperi deficitul bugetar de 20 de miliarde de lei.
„Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului şi considerăm că aceasta este, de fapt, o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie. Guvernul României se face responsabil în totalitate pentru starea sistemului de învăţământ naţional, dar şi de efectele acestor proteste asupra procesului de educaţie. Salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment cu o clasă politică căreia nu îi pasă de viitorul şcolii româneşti, implicit de generaţiile de copii şi tineri care au nevoie de performanţă în educaţie”, au transmis reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Dacă Guvernul își menține decizia de a îngheţa salariile şi angajările în sistemul public, greva generală va fi declanșată. Pe 10 mai este anunțat un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat.
„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ”, au transmis într-un comunicat de presă Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER”.
Mesajul ministrului Educației, Ligia Deca
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis în urmă cu câteva zile că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală. De asemenea, a declarat că ministerul susţine creşterile salariale din sistem.
„În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie”.
Dumitru Costin: Există un dezmăț în cheltuirea banului public
Problemele economice cu care se confruntă coaliția din Guvern sunt văzute din două perspective de liderii marilor sindicate. Nu neapărat antagonice, dar sunt două cerințe altfel.
Preşedintele Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor a precizat că sistemul de salarizare din România trebuie să fie în concordanţă cu sistemele de salarizare din celelalte state europene în privinţa educaţiei, însă ţara noastră este, în prezent, în pătrimea grilei de salarizare „În orice stat civilizat cadrele didactice au sistem de salarizare care pleacă de la jumătate, cum ar veni, se află în pătrimea aceea superioară”, a spus Nistor pentru news.ro.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a afirmat că dacă se doreşte menţinerea aceluiaşi nivel de cheltuieli cu salariile în sectorul public ca şi anul trecut, înseamnă că va trebui ca anumiţi ordonatori de credite să disponibilizeze personal, potrivit aceluiași site News.
El a susţinut că există un dezmăţ în cheltuirea banului public.
„Dacă se doreşte menţinerea aceluiaşi nivel de cheltuieli cu salariile în sectorul public ca şi anul trecut asta înseamnă că va trebui ca anumiţi ordonatori de credite să disponibilizeze personal.
Nu trebuie să uităm că o parte din salariaţii din sectorul public au beneficiat de la începutul acestui an de nişte creşteri salariale. Deci, ca să închidem sută pe sută e clar că vor trebui să fie plătiţi mai puţini salariaţi la anumiţi ordonatori de credit”.
Până la această oră, Guvernul nu a oferit vreo declarație cu privire la cerințele cadrelor didactice, aflate în stradă.