Profesorii formează urmaşi ai mareşalului Antonescu

Profesorii formează urmaşi ai mareşalului Antonescu

Noi declaraţii virulente din partea preşedintelui moldovean cu destinaţia România. Vladimir Voronin a apreciat, într-un interviu acordat cotidianului "El Pais", că intrarea României în Uniunea Europeană a complicat relaţiile cu Republica Moldova şi că România nu a renunţat la dorinţele expansioniste.

"Le-a intrat în cap că Partidul Comunist nu este capabil să integreze ţara în Europa, să respecte principiile democratice si să asigure libertatea de informare", a apreciat Voronin, referindu-se la cele "2-3 procente" din populaţie care a manifestat, săptămâna trecută la Chişinău, împotriva regimului comunist. În viziunea sa, profesorii tinerilor şi-au asumat "un rol distructiv", formând urmaşi ai mareşalului Antonescu.

Voronin a avertizat, după protestele de la Chişinău, că studenţii care au participat la proteste vor fi interogaţi în legătură cu universităţile la care învaţă şi cu persoanele care i-au trimis în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Profesorii care i-ar fi încurajat să participe la manifestaţii vor trebui să răspundă în faţa autorităţilor la fel ca cei care au organizat protestele de la Chişinău.

"România nu poate renunţa la dorinţele expansioniste"

Voronin a mai spus că, odată cu integrarea României în UE, era necesară eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, care "nu mai erau obligaţi, astfel, să îşi procure paşapoarte româneşti".

"Oamenii au nevoie de acest paşaport pentru a călători. Dar cei de la Bruxelles sunt încăpăţânaţi", a apreciat Voronin.

Întrebat la ce se aşteaptă cerând Uniunii Europene să pună valorile democratice înaintea solidarităţii cu România, preşedintele moldovean a afirmat că "nimic bun".

"România nu a conştientizat că este în Uniunea Europeană şi că trebuie să respecte câteva reguli. România nu poate renunţa la dorinţele sale expansioniste şi refuză să semneze Tratatul de Frontieră şi pe cel privind relaţiile interstatale", a reluat Voronin atacurile la adresa României.

Serbia, "implicată în proteste"

După ce, zilele trecute, Voronin atribuia României sprijinirea revoltelor de la Chişinău, preşedintele moldovean acuză şi Serbia de implicare. Potrivit acestuia, nouă sârbi au condus, alături de agenţi români, acţiunile de stradă.

"Pe 7 aprilie, nouă persoane din Serbia au dirijat, împreună cu agenţi români, mişcările de stradă. Avem totul filmat şi îi putem identifica pe toţi cei care au agresat poliţia", a subliniat Voronin.

Rusia împiedică rezolvarea conflictului transnistrean

Vladimir Voronin a vorbit şi despre diferendul transnistrean care nu se rezolvă, în opinia sa, deoarece Rusia îi menţine la conducere pe Igor Smirnov şi pe miniştrii săi, oficiali activi ai serviciului de securitate rus.

Voronin crede că ţara sa este prinsă în lupta pentru influenţă dintre Statele Unite, care susţin integrarea Ucrainei în NATO şi care au deschis două baze militare în România, şi Rusia, care se opune vehement.

           " Vrem în Europa prin Bruxelles, nu prin Bucureşti", Vladimir Voronin

CITIŢI ŞI: Dovada crimelor miliţiei lui Voronin

Ambasadorul SUA la Chişinău critică arestările

SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul

Ne puteți urmări și pe Google News