Un grup de profesori din Găgăuzia, Dubăsari, Taraclia, Cahul și Bălți vor merge în România pentru cursuri de vară de limba, literatura română și civilizația română, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Profesorii din Găgăuzia învață românește în România
Este vorba despre un grup de peste 50 de profesori, din școli de limbă rusă din diferite orașe ale Republicii Moldova, care vor veni în România pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limba și literatura română, precum și despre istoria românilor, potrivit ministerlui Educației și Cercetării. Grupul din acest an este al doilea grup de profesori din Republica Moldova care și-au exprimat dorința de a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă și civilizație românească.
„Ne bucurăm că sunt din ce în ce mai mulți oameni dispuși să învețe limba română, și nu doar cei care predau această materie în școli. Cifrele arată că numărul persoanelor interesate să învețe limba română este în creștere.
Am aprobat conceptul de educație multilingvă, care facilitează educația bilingvă în școli, iar acest proces de tranziție va fi lung până în 2025, dorim să definim un mecanism suplimentar de remunerare pentru profesori, astfel încât să acorde prioritate predării lecțiilor în limba română” a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Peste 100 de profesori din Republica Moldova, la perfecționare în România
Iar ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Turcan, i-a încurajat pe profesori să predea în limba română. „Vă felicit pentru decizia de a vă alătura acestui program. Sunteți deja al doilea grup care a mers în România pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limba română și suntem încrezători că vor fi mai multe în viitor”.
„Mă bucur că ai găsit sprijin din partea universităților din România. Acesta este un proiect minunat care trebuie continuat. Dorim să vedem și mai mulți participanți dispuși să-și îmbunătățească cunoștințele de limba română în România. Vă rugăm să vă încurajați colegii să participe la edițiile viitoare și sperăm că veți reveni cu emoții pozitive și cu o dorință și mai mare de a preda limba română tinerei generații”, a mai spus Turcan.
Anterior, în perioada 16 iunie - 10 iulie, un grup de 57 de profesori de limba română din Găgăuzia, raionul Taraclia, și din municipiul Bălți au participat la cursuri de perfecționare în limba română, care au avut loc la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brasov.
Cursurile pentru al doilea grup, de 53 de cadre didactice, se vor desfășura la Universitatea din Iași „Alexandru Ioan Cuza” în perioada 17-31 iulie 2024.
Câți profesori de limba română există în Găgăuzia și Transnistria
În Republica Moldova există aproximativ 900 de profesori de limba română, care predau în 255 de școli cu alte limbi de predare. Ministerul Educației a luat deja o serie de măsuri pentru sprijinirea acestor cadre didactice.
Astfel, prin Planul-cadru pentru Învățământul Primar, Gimnazial și Liceal pentru anul universitar 2024-2025, aprobat de Minister, se prevede includerea unei ore suplimentare de predare a limbii române în școlile de limbi străine din clasele 1-12.
Ministerul alocă, în fiecare an, fonduri pentru editarea manualelor de limba română pentru elevii care învață în limbi străine. În 2023, au fost publicate 17.400 de manuale de limba și literatura română pentru clasele a cincea și a șaptea. Iar la începutul anului 2024 au fost tipărite 28.100 de manuale pentru elevii din clasele a opta, a noua, a zecea și a douăsprezecea.
Cursuri cu limba de predare română în Găgăuzia
În plus, unele instituții de învățământ, cu asistența autorităților locale și a Ministerului Educației, deschid cursuri cu limba română ca limbă de predare, cum ar fi Liceul Mihail Cakir din Ceadîr-Lunga.
Cursurile de vară pentru profesorii din Moldova sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Ambasadei României la Chișinău cu sprijinul Ministerului Educației din România.