Profesor dr Murat Aslan “Turcia a sugerat Uniunii Europene să nu se mai joace. Turcii s-au săturat de UE"

Profesor dr Murat Aslan “Turcia a sugerat Uniunii Europene să nu se mai joace. Turcii s-au săturat de UE"

Turcia, unul dintre actorii cheie din Regiunea Mării Negre și a Balcanilor, are o poziție diferită în privința aderării altor țări la Uniunea Europeană, considerând că, în ceea ce privește securitatea în zonă, țările din Balcani trebuie, mai întâi, primite în NATO. Mesajul a fost transmis, la Constanța, în timpul Forumului de Securitate în Marea Neagră și Balcani, de către prof dr Murat Aslan, specialist în Securitate, de la Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială SETA, Turcia.

La Forumul regional de securitate, desfășurat, în urmă cu câteva zile, la Mamaia, ar fi trebuit să participe și ministrul de Externe al Turciei, invitat încă de anul trecut la eveniment. Absența șefului diplomației turce s-a datorat însă devansării datei alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia, pentru data de 24 iunie. Forumul a adus, laolaltă, pe  lângă miniștri ai guvernului României, și zeci de specialiști din țară și străinătate cu o vastă experiență î[n securitatea energetică, cooperarea economică în Balcani și Marea Neagră, riscurile și provocările în mediul financiar, securitatea cibernetică, cooperarea industrială în domeniul apărării. Reprezentantul Turciei, profesorul doctor Murat Aslan, s-a remarcat prin poziția diferită a țării sal,e privind intrarea altor țări în Uniunea Europeană și viitorul acesteia.

Prof dr. Murat Aslan, cercetător în cadrul Direcției Studii de Securitate de la Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială SETA, Turcia, a fost lector în panelul “Securitatea Societală: tendințe și riscuri pentru stabilitatea în Marea Neagră și Balcani.”. El a explicat, din capul locului, că  “Turcia are o poziție diferită pentru că este candidată la UE și membru activ al NATO”, arătând, astfel, că prezentarea lui se va referi la modul în care țara sa susține, sau nu, intrarea altor țări în UE și cum vede Turcia viitorul Uniunii. “Dacă ne gândim la integrarea în UE și în NATO, noi avem perspectiva Turciei care poate deveni membră a UE, ceea ce este un țel, dar și perspectiva aderării altor țări din regiunea Mării Negre, din Balcani, dar și din Caucaz. Caucazul va fi un punct important în următorii 10 ani”, a punctat profesorul Aslan.

Cercetătorul Murat Aslan a sugerat că Turcia a ajuns la capătul răbdării, așteptând de zeci de ani să fie acceptată în Uniunea Europeană. “Există o tendință curentă a politicilor UE de a ține Turcia în așteptare, iar reacția Turciei a fost de a crea un minister pentru a îndeplini cerințele de aderare la UE”, a declarat profesorul turc, precizând: “Dar, Turcia a sugerat UE să nu se mai joace. Noi suntem pe locul 16 în rândul economiilor mondiale și credem că pacea vine întotdeauna prin comerț și turism. La nivelul societății. Și politica poate contribui la acest lucru, dar pentru societate, comerțul și turismul sunt principalii factori. Și dacă ne referim la poziția curentă a Turciei în alte regiuni, în Caucaz, în Orientul Mijlociu, cred că aceste două zone vor juca un rol foarte important. Pacea bazată pe un acord public”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Murat Aslan nu a uitat să amintească de un alt risc social: “Turcii s-au săturat să se audă vorbind despre UE. Nu știm exact care este scopul UE. Dacă UE vrea să fie un jucător strategic în viitor, având în vedere și evenimentele din Canada (summitul G7), UE trebuie să decidă. Ce va face, care sunt scopurile, țelurile pe care le vor identifica?” În ceea ce privește apartenența NATO ale țărilor nonafiliate, se pare că există o capacitate  de absorbție europeană, “iar în ceea ce privește securitatea, țările din Balcani trebuie să fie absorbite de NATO”. Dar și aici există riscuri, cel mai mare fiind “Rusia care se opune apartenenței acestor state, integrării lor, asta este clar.”

În contextul temei privind riscurile pentru stabilitatea în Regiunea Mării Negre și în Balcani , profesorul Murat Aslan a vorbit și despre insecuritatea regională legată de conflictele etnice. “Există anumite tendințe. Fobia de islam, identitatea etnică, este avută în vedere pentru a judeca relațiile cu Turcia. Nu cred că este corect pentru că și SUA și UE au populații de diferite religii și conviețuiesc normal. Dacă va exista, în continuare, această fobie de islam, care va duce la extremism, se va pierde încrederea, nu numai la nivelul liderilor dar și la nivelul populațiilor. Dacă există această fobie de islam, asta înseamnă că vor exista niște lupte la nivel individual care vor pune sub semnul întrebării și relațiile dintre state.” Concluzia specialistului turc în Securitate a fost că” liberul schimb, turismul și integrarea completă, nu numai la nivelul Turciei dar și pentru alți membri sunt primordiale” neuitând să sublinieze că “turcii se așteaptă la un tratament egal în ceea ce privește UE și relațiile viitoare ale Turciei cu UE.”