Proiect pentru scăderea mortalităţii la copii

Proiect pentru scăderea mortalităţii la copii

Un proiect prin care se urmăreşte scăderea numărului de copii din România care mor în primii cinci ani de viaţă a fost lansat astăzi de organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu GSK şi Ministerul Sănăţăţii.

Datele statisticile arată că rata deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani este de peste două ori mai mare în România, faţă de media Uniunii Europene.

Prin proiectul "Fiecare copil contează" vor fi derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, prin informare şi educare atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi.

Cea mai ridicată rată a deceselor din UE la copiii sub 5 ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România: suntem ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani, din Uniunea Europeană, cu o medie a mortalităţii infantile de peste două ori mai mare faţă de celelalte ţări. Astfel, în timp ce media mortalităţii infantile în Uniunea Europeană este de 4,59 la o mie de născuţi vii, în România decedează 10,1 copii la o mie de născuţi vii.

Rata naşterilor premature, un factor de risc major al mortalităţii infantile, se ridică în România la 9%, dublu faţă de alte state europene, ceea ce face ca ţara noastră să înregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeană. Prematuritatea şi complicaţiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranţa de viaţă a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen.

De ce ne mor copiii

Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%), şi accidentele (10%). Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât toate aceste decese pot fi prevenite.

Grupul ţintă principal al acestui proiect îl reprezintă mamele cu copii cu vârsta sub 5 ani din mediul rural, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani.

"Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea pot face diferenţa în viaţa unui nou-născut. Speranţa de viaţă creşte dacă naşterea este supravegheată medical şi adusă la termen şi scade drastic atunci când copilul, neîngrijit corespunzător în perioada intra-uterină, se naşte înainte de termen", afirmă Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii. Proiect pilot în patru judeţe în 2010

Anul 2010 este un an pilot al proiectului şi va fi implementat în patru localităţi din judeţul Dâmboviţa (I.L.Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni), patru localităţi din judeţul Vrancea (Mărăşeşti, Slobozia Bradului, Homocea şi Vidra), alte patru localitaţi din judeţul Caraş-Severin (Dognecea, Bocsa, Anina, Maciova) si patru localităţi din judeţul Brasov (Apata, Augustin, Budila, Măieruş). Toate aceste localităţi au zone sărace, un nivel scăzut de trai şi o numeroasă populaţie romă.

La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce înseamnă că anual decedează circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect care se derulează în 42 de ţări se estimează că vor fi salvate vieţile a 500.000 de copii în fiecare an.

Un raport publicat în această vară situa România pe primul loc în UE la rata mortalităţii bebeluşilor. Citiţi AICI mai multe