Produsul preparat în România care a cucerit Europa. Este un preparat de carne, afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală în amestec cu un mix de condimente, zaharuri și culturi lactice.
Produsul românesc „Salinate de Turda” beneficiază de Indicație Geografică Protejată. Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului în registrul produselor care beneficiază de IGP. Este cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european.
„În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), Salinate de Turda - IGP”, a anunțat Ministerul Agriculturii.
Produsul românesc se comercializează sub denumiri diferite
Salinate de Turda este preparat de carne, afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală. În amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice. Se ţine timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag).
„Salinate de Turda- IGP” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc. Materia primă fiind: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.
Sursa foto: cia-aboliv.ro
Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului „Salinate de Turda- IGP” se desfășoară în Municipiul Turda. În comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj.
„Salinate de Turda- IGP” este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei Europene.
Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt:
- Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea),
- Brânză de burduf de Bran,
- Gem de rubarbă,
- Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara,
- Salam de Nădlac,
- Usturoi de Copălău,
- Ceapă de Pericei,
- Şuncă ardelenească,
- Varză de Toboliu,
- Bere nemţeană,
- Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei,
- Covrigul muscelean,
- Prune afumate de Sâmbureşti,
- Cârnaţi olteneşti,
- Mere de Voineşti
Sursa foto: cia-aboliv.ro
Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecţiei IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociaţia pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din judeţul Cluj (procesator: CIA Aboliv SRL din comuna Mihai Viteazu).