Preparat românesc, protejat în Europa. Deliciul care i-a impresionat pe străini

Sursa: EVZ / Razvan Valcaneantu

După renumiții cârnați de pleșcoi, palinca românească, dar și magiunul de Topoloveni, încă un produs românesc reușește să facă impresie dincolo de granițe. Procesul lui de preparare este unul aparte, respectat cu mare strictețe în regiunea din care provine.

Produsele tradiționale românești reușesc să intre cu brio în grațiile străinilor. Încă un preparat originar din inima României a ajuns pe lista produselor protejate din Europa. „Salinatele de Turda” reprezintă cel de al 13 deliciu românesc înregistrat și la nivel european.

Produsele tradiționale românești, la mare căutare în Europa

Delicatesele din zona salinei Turda sunt unice și reușesc să-i impresioneze nu doar pe gurmanzi. Produsele tradiționale românești din zona Turzii au fost aprobate de Comisia Europeană pentru a intra  în registrul preparatelor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

„În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), Salinate de Turda – IGP”, a transmis Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Salinatele de Turda” trec printr-un proces unic de pregătire

Salinatele sunt pregătite din carne de porc și poartă această nenumite făcând trimitere și la regiunea în care se găsește una dintre salinele mari ale Europei, la Turda. Procesul de pregătire pentru produsele tradiționale românești din această zonă este unic, transmis din generație în generație. Etapele de producție sunt respectate cu strictețe de localnici. Mai mult, acestea sunt trecute într-un registru, astfel încât, rezultatele să fie de fiecare dată aceleași.

Carnea de porc este păstrată într-o saramură naturală din zona Miceşti. Apa respectivă provine dintr-un izvor cu apă sărată. Pentru a definitiva procesul unic de pregătire, produsele tradiționale sunt ținute la maturat chiar în galeriile Salinei Turda. Astfel, carnea se usucă în condiții controlate. Acest proces durează aproximativ 20 de zile.

Sursa foto: Facebook Ministerul Agriculturii

Produsele tradiționale românești care au cucerit Europa

Zona din cadrul Salinei Turda în care sunt așezate preparatele a fost analizata ani de-a rândul. Astfel, cei care o pregătesc au putut identifica cele mai bune condiții de maturare. Pe lista europeană, produsele tradiționale românești care ocupă locuri fruntașe sunt magiunul de prune de Topoloveni, dar și salamul de Sibiu. De asemenea novacul afumat din Ţara Bârsei, precum și scrumbia afumată de Dunăre sunt la fel de căutate. Telemeaua de Sibiu, și cârnaţii de Pleşcoi au intrat de asemenea în grațiile gurmanzilor străini.