Produsele lactate se vor scumpi și îi va arde pe români la buzunare. România, având cea mai ridicată rată a inflației din Europa, se confruntă la început de an cu creșteri de prețuri. Primele efecte vor fi resimțite în special la produsele alimentare.
Produsele lactate se vor scumpi. Nici lapte nu-și vor mai permite românii
Pproducătorii de lactate au început deja să transmită semnale că nu se mai poate și sunt nevoiți să scumpească, chiar dacă Marcel Ciolacu însă le-a cerut producătorilor să înghețe pentru o perioadă de 6 luni prețurile, în semn de solidaritate.
Producătorii de lactate anticipează o creștere a costurilor cu forța de muncă de peste 18%, ceea ce va determina o majorare a prețului laptelui la poarta fermei cu minimum 15%. Această ajustare va avea un impact direct asupra prețurilor din magazine.
În mod similar, se preconizează că și alte produse alimentare vor suferi creșteri de preț, ceea ce ar putea avantaja alimentele importate, considerate mai accesibile pentru români.
Marcel Ciolacu, avertizat de producători
Marcel Ciolacu a cerut tuturor producătorilor, dar și altor actori economici, să înghețe prețurile pentru o perioadă de șase luni, ca un gest de solidaritate față de măsurile guvernamentale destinate reducerii deficitului bugetar.
Totuși, reprezentanții sectorului alimentar atrag atenția că creșterea costurilor va obliga producătorii și procesatorii să își ajusteze prețurile pentru a-și asigura sustenabilitatea.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară afirmă că „Guvernul Ciolacu 2 aruncă de pe şine trenuleţul numit România”.
Produsele lactate, în topul scumpirilor
România înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor din Europa. În ultimele 12 luni, fructele și legumele au avut cele mai mari scumpiri, de 17% și, respectiv, 13%.
Pe primul loc s-a aflat margarina, care a înregistrat o creștere de 15% a prețului, urmată de lactate și carne de vită, ambele având o majorare de peste 5%.
„A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende. Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale”, atenţionau sindicaliştii din industria alimentară.
În acest context, organizația sindicală subliniază că aceste măsuri vor genera tensiuni sociale și economice semnificative, ceea ce va duce la organizarea de proteste legale împotriva Guvernului. Programul acestor acțiuni va fi stabilit în cadrul Biroului Executiv al Federației Sindalimenta.