Produsele din tutun - un nou plan de accize va fi elaborat

Sursa foto: Roger Heil | Dreamstime.com

Aceasta nu este prima încercare de a stabili reguli de joc pe termen lung fără intervenția neprogramată a autoritățiilor de reglementare. Acciza la produsele din tutun a fost majorată cu 25% (adică cu 12 euro la 1.000 de țigări), deși pentru anul 2021-2023 se prevedea o creștere a accizei de 15%.

Politica fiscală se îndreaptă cu încăpățânare spre a se asigura că până în 2025 cota accizei va fi egală cu valorile europene și se va ridica la cel puțin 90 de euro la 1.000 de țigări. Acum acciza a ajuns la 58 de euro, iar majorarea ei cu 55% în doar doi ani înseamnă dublarea voluntară a riscurilor existente.

După directorul politicii de reglementare, toate statele membre UE au avut o perioadă de tranziție destul de lungă pentru a se conforma cerințelor fiscale ale UE. Fiecare stat vest-european avea un plan clar și agreat de creștere a accizelor. O serie de țări care au aderat ulterior la zona euro au cerut o amânare pentru a-și egaliza accizele cu cele europene. Și aceste cerințe au fost îndeplinite.

„Moldova ar trebui să țină cont de experiența țărilor europene în politica sa fiscală”.  Și în acest context, este important de menționat că Directiva UE privind impozitele este în curs de revizuire. Aceasta înseamnă că cota minimă a accizei nu va rămâne la nivelul de 90 de euro la 1.000 de bucăți, ci va fi modificată. Aceasta este o creștere semnificativă a minimului actual, iar aceste modificări vor avea loc până în 2025. În mod oficial, proiectul de directivă nu a fost încă depus, dar discuțiile au loc de mai bine de trei ani și sunt în stadiul final.”

Directiva se aplică doar țigărilor obișnuite

Specialistul a subliniat că actuala directivă UE este oarecum depășită, întrucât nu acoperă o serie de produse noi, în special cele fără fum. „La momentul adoptării, astfel de categorii de mărfuri nu existau încă, așa că Directiva se aplică doar țigărilor obișnuite. De aceea, producătorii mondiali speră că, pe lângă noua cotă minimă de accize la țigări, vor fi aprobate accize pentru diverse categorii de produse fără fum - dispozitive de încălzire a tutunului, țigări electronice și alte alternative.

Acum, fiecare țară își stabilește individual propriul accize pentru produsele fără fum. Într-un număr de țări, această rată este direct legată de riscurile produselor în sine și este legată exclusiv de gradul de nocivitate a acestora.

Astfel, conform Uniunii Vamale Generale de Impozitare și Accize a Comisiei Europene, produsele pentru încălzirea tutunului au impozitare diferențiată în 22 de țări UE, printre care Marea Britanie, Grecia, Austria, Italia, Ungaria, Danemarca, Cehia, Letonia, Portugalia, Slovacia, Croația , Bulgaria . Acolo, acciza la produsele pentru încălzirea tutunului este, în medie, cu 60% mai mică decât la țigările clasice.