Produsele din casă care vă pot băga în spital. Feriți-vă de aceste combinații
- Antonia Hendrik
- 30 aprilie 2024, 06:54
Produsele din casă care ne pot băga în spital. Un studiu a scos la iveală detalii neliniștitoare despre potențialele riscuri pentru sănătate provocate de produsele obișnuite de curățare de uz casnic. Studiul a arătat că aceste produse folosite zi cu zi pot elibera sute de compuși organici volatili periculoși, cunoscuți sub numele de COV.
Produsele din casă care vă pot îmbolnăvi
Mai sunt câteva zile până la Paște, iar gospodinele își dau silința să facă curățenie folosind tot felul de produse de curățenie fără să bănuiască cât de mult rău pot face folosindu-le în exces.
Cercetătorii au testat atât produse convenționale, cât și produse de curățenie „verzi” și au detectat un total de 530 de COV unici în cele 30 de produse. Dintre acestea, 193 au fost periculoase. Acestea pot avea efecte grave asupra sănătății, cum ar fi leziuni ale sistemului respirator, risc crescut de cancer și impact asupra dezvoltării și reproducerii.
De asemenea, inhalarea substanțelor chimice poate provoca intoxicații, boli pulmonare, iritații ale ochilor, nasului și gâtului, ale pielii, poate afecta sistemul nervos și organele.
Cercetătorii mai recomandă să cumpărăm produse de curățare fără parfum
Consumatorii care doresc să-și reducă expunerea la COV potențial dăunătoare pot căuta produse care poartă certificări solide de siguranță. Când cumpărați produse de curățare, alegeți opțiuni fără parfum. Aerisiți zonele pe care le curățați și pulverizați produsele direct într-un burete sau o cârpă. Altfel, vaporii toxici și inhalați ne pot băga în spital.
Produsele de curățenie. Sursa foto: Pixabay
Medicul Radu Țincu esplică cum ar trebui folosite corect produsele de curățenie deoarece pot emite sute de substanțe chimice periculoase, inclusiv compuși organici volatili periculoși.
Cel mai periculos este să amestecați detartantul cu clorul
Orice amestecare între produse care conțin mai multe substanțe poate să genereze reacții chimice. Chiar și sănătatea copiilor poate fi, de asemenea, în pericol.
Produsele de curățenie. Sursa foto: Pixabay
„Cel mai frecvent în ultimii ani am spitalizat pacienți care au combinat detartantul cu clorul. Este una dintre combinații le cele mai frecvente și care generează vapori atât de detartrant cât și de clor, ambele substanțe fiind cu potențial toxic. De asemenea, am mai spitalizat persoane care au folosit în exces astfel de substanțe.
Dacă folosești într-o încăpere aferentă unei băi care are mici dimensiuni o sticlă de 750 de mililitri sau 1 litru de clor, este evident că în interiorul ei cantitatea de vapor de clor va fi mult mai mare”, a declarat doctorul Radu Țincu, medic specialist în Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, potrivit antena3.