Produsul care s-a ieftinit înainte de Paște. Mulți români deja l-au cumpărat

Sursa foto: Arhiva EVZ

Un produs cumpărat de mulți români de Paște s-a ieftinit. Preţul mediu al ouălor în România a scăzut cu peste 15% faţă de perioada similară a anului trecut, mai mult decât media Uniunii Europene, arată o analiză XTB România.

Un produs cumpărat de mulți români s-a ieftinit

„După scumpiri anuale de peste 37% în 2023, ouăle au devenit mai ieftine, atât în România, cât şi în celelalte state membre. Pentru România, este cel mai mic preţ din noiembrie 2023. Excepţie este Estonia, unde preţul a urcat cu 22,9% faţă de perioada similară anului trecut”, conform datelor Comisiei Europene (CE), citate de XTB România.

Sursa foto: pixabay.com

Anul acesta producţia de ouă a UE ar putea creşte uşor, cu 0,7% faţă de anul trecut, până la 6,8 milioane de tone, pe fondul unui plus de producţie a majorităţii statelor. În România se așteaptă o reducere cu 1,4% a producţiei, precizează sursa citată.

Ce spun analiștii

„Reducerea preţurilor la ouă în UE este influenţată şi de scăderea costurilor cu furajele. La nivelul UE, costurile cu cerealele şi proteinele din hrana păsărilor au scăzut la 34 euro per 100 de kilograme de produs de la 73 euro cu un an în urmă”, se mai spune în comunicat.

„Tradiţiile legate de sărbători pot influenţa semnificativ traiectoria de consum pentru alimente specifice, cum ar fi ciocolată sau ouă”, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare şi investiţii pe bursele internaţionale.„Stabilizarea pieţei ouălor, chiar şi după diminuarea impactului gripei aviare, poate fi un proces îndelungat. O fermă are nevoie de trei până la şase luni pentru a reface un efectiv de păsări, ceea ce menţine oferta redusă şi preţurile ridicate. Astfel, în perioadele de inflaţie, profiturile pot fi greu de obţinut pentru fermieri”, mai arată analiza.

Sursa foto: Pixabay

Cheltuielile cu hrana pentru pui reprezintă până la 70% din costurile unui fermier, iar preţurile furajelor s-au dublat între 2020 şi 2022. Condiţiile meteorologice adverse, întreruperile cauzate de pandemia de coronavirus şi războiul din Ucraina, au alimentat această situaţie.

Producţia de ouă a crescut faţă de nivelurile din urmă cu un an, însă ouăle au un tipar sezonier. Paştele catolic a fost mai devreme decât de obicei în acest an și s-a observat o tendinţă ascendentă a preţurilor mai devreme decât în mod normal în statele catolice.

Prețurile la ouă scad și mai mult după Paște

După sărbătorile de Paşte, când cererea se normalizează, preţurile ouălor au tendinţa de a scădea. Această perioadă post-sărbători este importantă pentru observarea tendinţelor de stabilizare a preţurilor într-un context de producţie afectat de perturbaţii sanitare, a spus Radu Puiu.

În martie 2024, inflaţia în zona euro a scăzut de la 2,6% la 2,4%, conform datelor publicate de Eurostat, marcând un minim al ultimelor patru luni şi confirmând datele preliminare. Chiar dacă cele mai recente cifre arată că inflaţia anuală în Zona Euro a început să scadă până la 8,5% în februarie, sectorul alimentelor, alcoolului şi tutunului au avut o rată de 2,7%, în scădere de la 3,9% în luna precedentă.