Producția de submarine, dată peste cap de o greșeală uluitoare. Matematica a creat mari probleme

Sursa foto: 131356675 © Razihusin | Dreamstime.com

Cel mai recent proiect de submarine spaniole, clasa S-80 Plus, a început în anii 1990, dar a fost amânat de mai multe ori din cauza unei zecimale greșite.

Producția de submarine iberice, dată peste cap. Ideea de a îmbunătăți submarinele marinei spaniole din timpul Războiului Rece a apărut atunci când francezii au început să se gândească să scape de navele lor din clasa S-60 Daphné. Unul dintre modelele luate în considerare, „S-80”, avea o nouă carcasă în formă de lacrimă și o mulțime de arme și senzori noi, dar a fost refuzat.

În același timp, compania spaniolă Bazán a început să lucreze la un nou submarin care semăna foarte mult cu S-80 care era în plan. În 1998, Marina spaniolă a fost de acord să lucreze cu alte țări, dar numai dacă noua navă va fi propulsată cu propulsie independentă de aer, ceea ce i-ar permite să stea mai mult timp sub apă. În timp, au venit mai multe cereri. De exemplu, oficialii navali doreau un submarin pentru „proiecție de putere”, ceea ce însemna că trebuia să fie capabil să lanseze rachete de atac terestru.

Submarine greu de proiectat

În 2011, primul submarin din clasa S-80 Plus era gata să fie livrat, dar întârzierile au încetinit proiectul, iar data de livrare a fost amânată până în 2023. Guvernul a cauzat primele întârzieri deoarece nu s-a putut ajunge la un acord cu privire la compania care urma să furnizeze sistemul de luptă, iar Spania a avut o criză bugetară.

Submarin NATO. Sursa foto: Instagram NATO

Cu toate acestea, o mare greșeală descoperită în mai 2013 a cauzat calcularea greșită a greutății fiecărei nave, ceea ce a însemnat că submarinele erau cu 75-100 de tone mai grele decât era planificat. General Dynamics Electric Boat a fost angajată pentru a remedia problema, ceea ce a însemnat că fiecare navă a trebuit să fie făcută cu 10 metri mai lungă și să poată transporta cu 100 de tone mai mult. Reproiectarea nu s-a terminat decât la sfârșitul anului 2014, cu 30% peste buget. Acest lucru a însemnat că Navantia, compania însărcinată cu construirea și livrarea submarinelor, nu a putut termina prima unitate decât mult mai târziu.

Ce caracteristici au submersibele

Cu trei motoare pe bază de bioetanol și un motor electric, submarinele din clasa S-80 Plus se pot deplasa prin apă fără a folosi aer. Acestea cântăresc 2.965 de tone. Printre rachetele și torpilele pe care le pot lansa se numără UGM-84 Sub-Harpoon Block II, torpilele DM2A4, rachetele Exocet, torpilele MK48, torpilele TP2000, torpilele Spearfish și torpilele Blackshark.

sursa: www.warhistoryonline.com