Producția de nuci se dovedește a fi o afacere cu încasări substanțiale. Anul trecut, țara noastră s-a remarcat pe piața de profil din Uniunea Europeană, iar în 2024, rezultatele sunt la fel de bune. Astfel, nucile românești ajung să fie tot mai căutate de străini, care sunt dispuși să plătească sume importante pentru un kilogram. De asemenea, prețurile sunt piperate și pe piața din România.
Producția de nuci, afacere cu profituri mari
Nucile sunt folosite în patiserie, dar sunt cumpărate mai ales de cei care adoptă un stil de viață sănătos. Nutriționiștii recomandă introducerea lor în alimentație, iar multe persoane se aliniază acestui trend și cumpără nuci din supermarket sau din piețele agroalimentare.
În plus, acestea sunt folosite și pentru prepararea unor băuturi alcoolice puternic aromate. De asemenea, o parte din producție ajunge și la export.
Plantații extinse
Pe piața din Românii, kilogramul de nuci ajunge și la 80 de lei. De asemenea, acestea sunt vândute la prețuri mari și în străinătate. Producătorii au profitat de acest context și și-au extins plantațiile.
Din anul 2020 până în prezent, numărul nucilor plantați în fermele din România a trecut de 400.000. Astfel, recolta de anul trecut a fost una extrem de bogată, țara noastră ocupând un loc fruntaș la acest capitol.
Câți bani se fac din producția de nuci
Un procesator din România comercializează anual aproximativ 5000 de tone. De altfel, cererea în acest sector este tot mai mare.
„În țară am avut creșteri de peste 300%", susține Adrian Drâmbărean director tehnic în domeniu.
În prezent, în România există peste 2,3 milioane de pomi folosiți pentru producția de nuci. Conform datelor INS, în 2019 erau 1.936.247 de nuci în țară, iar în anul 2020 – 2.006.104. În anul 2021 existau 2.088.047 de pomi folosiți pentru producție, iar în 2022 - 2.351.612.
„Nucile le vindem pe piață la Obor, în același timp vând și la cofetării. Din nucă se poate face și dulceață la început când sunt ele mici, se poate face lichior din nucă”, susține un pomicultor din Arad, arată Știrileprotv.
În primul an, fermierii se așteaptă la o producție de o tonă la hectar, urmând ca aceasta să crească treptat.