Producția de brânzeturi și cea de lapte, în creștere. De sărbători, cetățenii sunt încurajați să procure produse autohtone

Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. Producția de brânzeturi moldovenești este în creștere în anul 2024. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță o valoare de 106% pentru lunile ianuarie - octombrie a anului curent.

Potrivit instituției, a fost înregistrată producția a 7 570 de tone de brânză, în comparație cu același interval din 2023, când s-au produs 7 164,5 tone. Cifrele se referă la producția totală de brânză de vaci, oi și capre.

Producția națională de lapte

De asemenea, producția de lapte în fermele autorizate a atins circa 50 mii de tone în acest an, comparativ cu 42 200 de tone în anul 2023 și 36 900 de tone în anul 2022.

Lapte. Sursa foto: observatornews.ro

„Aceste rezultate au fost obținute inclusiv datorită politicilor sectoriale. Un factor important fiind intervenția statului prin acordarea subvențiilor și plăților directe în sector”, a precizat MAIA.

Campanie de susținere a producătorilor autohtoni în perioada sărbătorilor de iarnă

La sfârșitul acestei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat campania „Alege produs local de Crăciun. Și tot anul împrejur”. Acțiunea va dura până la 1 martie 2025.

Aceasta este menită să încurajeze consumul de produse autohtone în perioada sărbătorilor de iarnă și pe parcursul întregului an. De asemenea, campania are scopul de a sprijini producătorii locali și de a stimula economia națională prin promovarea produselor agricole și alimentare moldovenești.

„Mesajul central al campaniei subliniază importanța alegerii produselor locale pentru masa de Crăciun și pentru consumul zilnic: „Alege produsul local de Crăciun. Și tot anul împrejur”. În acest fel, fiecare achiziție contribuie la dezvoltarea comunităților rurale și la valorificarea potențialului economic local”, a subliniat MAIA.

De asemenea, pentru a promova produsele autohtone vor fi organizate mai multe târguri unde cetățenii vor putea cumpăra produse locale din toate colțurile țării. Acțiunea se desfășoară în mod tradițional în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,8% în ianuarie-septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.