Procurorul Țuluș a fost pus pe lista neagră de Kovesi, după ce i-a dat 10 la evaluare
- Mihai Şoica
- 4 iulie 2017, 00:00
Unul dintre cei mai vechi anchetatori ai DNA este suspectat că a efectuat o înregistrare audio, în care Laura Codruța Kovesi vorbește la o ședință despre „decaparea” fostului premier al României, Sorin Grindeanu. Doru Țuluș a declarat, pentru Evenimentul zilei, că „nu știu ce e în capul unora” și că speră la o decizie dreaptă din partea CSM.
Membrii Secției pentru Procurori, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), vor lua în discuție, în cursul zilei de astăzi, solicitarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de revocare din funcțiile deținute a mai multor procurori din instituție, între care și Doru Țuluș. Anchetatorul, care a condus vreme de mai mulți ani cea mai dură secție din DNA, a declarat că nu vrea, pentru moment, să spună nimic despre tot acest scandal, în care a fost implicat fără voia lui. „Vreau să rezolv lucrurile insti tuțional. Așa este corect. Dar nu înțeleg cum un procuror, și aici mă refer la mine, a fost notat la evaluarea profesională cu nota 9.96 și cu nota 10 la integritate, și acum nu mai este bun”, a spus procurorul Țuluș.
„Este stupid ceea ce se întâmplă”
Întrebat dacă ceea ce i se întâmplă în prezent nu vine de la prietenia lui cu fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar, procurorul Țuluș a răspuns că totul este un non sens. „Eu dacă mă văd de două ori pe an cu un om, nu înseamnă nimic. Este stupid ceea ce se întâmplă. Chiar nu știu ce este în capul unora. Chiar nu știu de unde a început totul. Eu am refuzat să dau acel test poligraf. Am înțeles că, până la urmă, mulți dintre procurori nu au mai fost chemați la acest test. Nu vreau să mă interesez pentru a nu agita și mai tare spiritele”, a mai spus procurorul, care a mai adăugat că speră că la CSM va fi ascultat și el, și colegii lui, iar decizia Secției pentru Procurori să fie una corectă și nu bazată pe diferite povești.
A cerut revocarea din funcție Șefa DNA
Laura Codruța Koveși, a cerut, de curând, revocarea procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, din funcția de procuror la parchetul anticorupție. Cererea va fi analizată în cursul zilei de astăzi. Cei doi sunt suspectați că au efectuat o înregistrare audio, în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, vorbește la o ședință despre „decaparea” fostului premier al României, Sorin Grindeanu.
Magistratul a fost chemat la detectorul de minciuni, pentru a fi testat dacă spune sau nu adevărul. Doru Țuluș a refuzat acest test, pe motiv că tratamentul i se pare umilitor, din moment ce nu are nicio calitate în dosarul deschis la DNA. La nici două zile de la acest refuz, mai exact vinerea trecută, la solicitarea procurorului șef al DNA, procurorul general al Românei, Augustin Lazăr l-a revocat pe Țuluș din funcția de șef de secție. Motivul cererii de revocare în cazul lui Țuluș, susțin cei de la DNA, ar fi cesionarea unor drepturi salariale neîncasate, unui om de afaceri, pe care ulterior procurorul l-a anchetat și a dat o soluție de clasare.
Kovesi: „Trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările”
Foto: Laura Codruţa Kovesi, furioasă după ce înregistrări cu ea au fost date pubicității
Codruţa Kovesi le-ar fi trimis procurorilor din DNA un e-mail în care le spunea că cel care a făcut înregistrările apărute în spaţiul public va fi numit infractor, precizând că instituţia nu ar trebui să se identifice cu acesta. Informarea transmisă magistraţilor din DNA a fost publicată de luju.ro.
„Trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi „ea” şi „el” dar îl vom numi de acum încolo infractor - fără gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovat de această faptă. Mulţumesc celor care au dat informaţii utile în acest sens. De altfel eu am mai dat un mail cu puţin timp în urmă, în care spuneam unor colegi să aibă grijă cu cine ş ice vorbesc. Mai ales după ce un mail trimis de mine a fost dat lui Şerban Nicolae care l-a citit direct la TV. Şi ştiţi ceva? Oamenii se laudă cu ce află sau cu ce sms-uri/discuţii pe whatsapp sau telegram au cu cei din DNA. Aşa încât, aşa cum v-am spus, se află cine a făcut asta şi se află de ce. Acum rămâne să răspundă penal pentru asta”, le-a scris Kovesi procurorilor DNA, potrivit sursei citate.
Trei procurori acuză
La rândul lor, procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga Moraru şi Marin Nicolae leau trimis un memoriu judecătorilor CSM prin care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor după ce s-a solicitat acest lucru în dosarul privind înregistrările.
„Testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor. Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie”.