Procurorul-general al Statelor Unite, William Barr, acuză mari giganți ai tehnologiei ca Google, Micrsoft, Apple, Yahoo sau Cisco, dar și Cetatea Filmului sau studiourile Disney, de „interese ascunse” cu China, pe care le explică prin mizele de profit uriașe pe care le oferă un astfel de parteneriat „dubios”.
Mai precis, Barr susține, într-un discurs furibund ținut în Michigan, că amintitele companii au fost „amanetate de chinezi”. Recentele sale declarații acide survin pe fondul unei ofensive diplomatice și de lobby mai ample și de durată a guvernului american contra guvernului chinez, care practic a explodat o dată cu debutul pandemiei.
Procurorul-general spune cu subiect și predicat că Beijingul s-a angajat „într-un blietzkrieg economic – o campanie agresivă, orchestrată și extinsă la nivelul întregului guvern, și da, și al întregii societăți, de a prelua pilonii de control ai economiei mondiale și de a fura Statelor Unite statutul de hegemonie mondială”.
Într-o declarație oficială remisă The Guardian, procurorul-general american afirmă că „mult prea adesea, de dragul unor profituri rapide, companiile americane au cedat în fața acestei influențe (n.r. – a Chinei), chiar cu prețul libertății și deschiderii Statelor Unite“.
Cisco a contracarat imediat alegația că ar fi contribuit la crearea de către Partidul Comunist Chinez a ceea ce Barr a numit „marele zid de foc chinezesc”, în care acesta vede „cel mai sofisticat sistem de supraveghere și cenzură a Internetului din întreaga lume”. Gigantul IT afirmă că produsele pe care le furnizează Chinei sunt aceleași cu cele furnizate întregii lumi, și că „respectă integral toate reglementările de export aplicabile Chinei inclusiv cele legate de drepturile omului”.
La rândul său, Apple a oferit o poziție oficială în urma acestor alegații, reprezentanții gigantului american explicând că decizia sa de a transfera o parte a serverelor sale de date iCloud în China ar permite Beijingului o supraveghere tehnologică mai ușoară. Din industria de film nu a venit până acum nicio reacție oficială.
Sub tirul necruțător al lui Barr au intrat și legendarele Disney Studios și chiar Hollywood-ul, cărora acesta le atribuie o anumită obediență ideologică față de politicile culturale ale Chinei. Un exemplu citat de acesta este rezistența inițială a Disney în fața pretențiilor Chinei de a nu face filmul Kundun în 1997, despre Dalai Lama și anexarea Tibetului de către China.
„Însă acel moment de bravură nu a durat prea mult”, a comentat ironic procurorul-general, remarcând apoi boicotarea agresivă de către China a filmelor Disney. Studiourile au cedat până la urmă și chiar au deschis un Disneyland în Shanghai, „unde poți vedea insigne cu secera și ciocanul și audia discursuri de partid în timpul programului”, remarcă Barr.
În vizorul său a intrat apoi Hollywood-ul, el citând blockbuster-ul apocaliptic „Word War Z” (cu Brad Pitt ca protagonist), a cărui acțiune începea în prima versiune de scenariu în China. Un alt exemplu este modificarea originii unui personaj din filmul fantasy „Dr Strange” din tibetană în celtică. Oficialul reproșează Cetății Filmului că cedează presiunilor Chinei de a modifica anumite scenarii care o devantajează, în schimbul asigurării distribuției filmelor sale pe acest teritoriu, o miză cu o valoare economică majoră pentru Hollywood.
„Dacă Disney și alte corporații americane continuă să facă plecăciuni Beijingului, ele riscă să își saboteze atât viitoarea competitivitate și prosperitate, cât și clasica ordine liberală care le-a permis să prospere”, a avertizat în încheiere oficialul american.