Procurorul general a spus că protocoalele vizează chestiuni precum combaterea terorismului şi a migraţiei transfrontaliere şi presupun o anumită confidenţialitate, a declarat joi
"Siguranţa naţională presupune ca autorităţile statului român să funcţioneze. Ele nu pot funcţiona decât pe bază de protocol. Protocoalele astea nu pot fi puse la vedere publică, fiindcă ele arată condiţiile în care o autoritate trebuie să contacteze o altă autoritate. Ele vizează chestiuni serioase, cum ar fi combaterea terorismului şi a migraţiei transfrontaliere, alte asemenea fapte, care nu pot fi combătute la vedere, presupun o anumită confidenţialitate, un anume secret. Există relaţii cu autorităţi similare cu alte state, noi nu putem să punem la vedere pe gard modul în care cooperăm cu instituţiile respective din România şi din alte state", a precizat procurorul general Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Potrivit acestuia, în conţinutul respectivelor protocoale sunt lucruri "absolut raţionale".

"Vă pot asigura că ceea ce scrie în aceste protocoale, le-am văzut şi eu, sunt lucruri absolut raţionale privind modul în care, spre exemplu, operatorii de inteligenţă vin şi dau informaţii autorităţilor judiciare fiindcă astea se fac într-o manieră organizată. Vin la sediul organelor judiciare, stabilesc cine vine, cu cine ia legătura, adică nu poate oricine să se adreseze oricui. Sunt arătate canalele prin care sunt prezentate aceste informaţii şi apoi modul în care se asigură suport tehnic autorităţilor judiciare pentru a putea fi rezolvate problemele respective. Ce credeţi că ar putea să conţină aceste protocoale în plus? Este absolut strigător la cer modul în care se prezintă organele judiciare ca făcând diverse activităţi ilegale. Cine ar risca să facă o faptă compromiţătoare răspunde pentru ea. Protocoalele tocmai de aceea sunt făcute, pentru ca să nu facă fiecare ceea ce crede, ci să procedeze conform protocolului", a arătat procurorul general.

Augustin Lazăr a ţinut să precizeze că protocoalele au fost încheiate cu Ministerul Public şi nu cu DIICOT sau DNA, tocmai pentru a evita suspiciunile.

"Protocoalele sunt între instituţii. Instituţia este Ministerul Public, inclusiv DNA şi DIICOT. Acest protocol priveşte toate structurile Ministerului Public cu celelalte servicii de informaţii. Ele sunt încheiate de Ministerul Public, nu între DIICOT sau DNA, tocmai pentru a evita suspiciunile că ar exista anumite partipriuri care depăşesc cadrul legal", a spus procurorul general Augustin Lazăr.