Nu tresăriți, nu vă indignați și nici nu vă manifestați aprecierea pentru opinia magistratului, încă. Procurorul general, care vrea să pedepsească atât de drastic o elevă care a dat dovadă de o violență nemăsurabilă, nu este român. La noi, toleranța există din plin. Așteptăm primul atac în masă într-o școală ca să ne trezim?
În urmă cu trei zile, am citit o știre și am privit un video publicate de presa americană. În imagini – înfiorătoare! – apărea o fată adolescentă care stătea deasupra altei fete țintuite pe jos și îi izbea capul de asfalt. Gestul era repetat, de parcă bătea o minge, nu capul fetei. În jur, alți tineri fie se băteau între ei, fie priveau scena macabră fără să intervină salvator.
Totul s-a petrecut în America, lângă un liceu din Missouri, vinerea trecută. Fetele erau eleve ale liceului respectiv. La fel ca la noi, unul dintre liceeni a filmat și a pus pe rețelele de socializare. Videoclipul a devenit viral, dar a intrat și în atenția Poliției. Un echipaj s-a deplasat la fața locului, a găsit victima aproape de comă, cu un traumatism foarte grav la cap. O ambulanță a dus adolescenta la spital, unde și acum se zbate între viață și moarte.
Polițiștii au găsit-o și pe agresoare. Are 15 ani și e elevă la același liceu cu victima sa. Au arestat-o sâmbătă, acuzând-o de agresiune. Ea a fost dusă apoi la Tribunalul de Familie din St. Louis County și a rămas în custodia poliției duminică după-amiază. Luni, ofițerii au început ancheta la liceu.
Acestea sunt faptele, asemănătoare oarecum cu episoade de bulling din școlile din România. Frapantă este însă atitudinea procurorul general din Missouri. Cerința lui ar fi stârnit indignare printre invitații din studiourile noastre de televiziune, așa cum am auzit recent, când elevul de la Târgu Mureș care și-a bătut cu picioarele și pumnii diriginta a fost încătușat de polițiștii la care sărise. Aoleu, că nu e bine să pui cătușe unui minor!
În America, procurorul informează comunitatea rapid
Procurorul general din Missouri a cerut ca eleva de 15 ani, care i-a zdrobit capul de beton colegei de liceu, să fie judecată ca adult. Andrew Bailey a postat pe X, fostul Twitter: "Acest dispreț complet pentru viața umană nu trebuie să aibă loc în Missouri și nicăieri. Mă rog pentru victimă. Infractoarea ar trebui să fie acuzată și judecată ca adult. Dacă victima decedează, această infracțiune ar trebui să se transforme într-o omucidere."
Procurorul a informat rapid comunitatea, a alertat părinții cu privire la consecințele actelor comise de copiii lor. A avut curajul să o spună public, o va cere și judecătorului, iar dacă va trebui să se modifice vreo lege, o va cere. Cu toleranță pentru asemenea fapte grave nu se ajunge nicăieri. Alți elevi vor înțelege că nu le este permisă „legea pumnului, a violenței”.
În America, știm cu toții, barierele au fost trecute. S-a ajuns la atacuri armate în școli din varii motive. În general din răzbunare, ca la noi, sau dintr-un teribilism absorbit de pe canalele online.
În România mai interesează pe cineva, cât de cât, Educația?
Aproape că nu există zi în care să nu publicăm pe site-ul evz.ro sau să auzim la televizor o știre despre vreo grozăvie petrecută în școli sau în apropierea lor. Profesori, învățători sau educatori din grădinițe bat copiii, îi umilesc. Cu elevii mai mari sunt profesori și diriginți care intră în conflicte din cauza notelor și a amenințărilor cu corigențe.
Sunt mult prea mulți elevi scăpați din mână. Se fumează în școală, se discută despre droguri și se consumă după ore, bullingul pare că a devenit sport național. Au fost cazuri când, în toalete, au avut loc acte sexuale despre care s-a aflat fiindcă au fost filmate. Elevi mici abuzați tot în toaletă, așa cum a fost recent dezvăluitul caz de la Școala Nicolae Titulescu din sectorul 1. S-a venit în școală cu cuțite. Un licean a tăiat-o la gât pe profesoara de japoneză, iar o elevă și-a înjunghiat diriginta. Mare lucru nu li s-a întâmplat, iar colegii lor au aflat asta. De aceea, pe unii nici frica de pedeapsă nu-i mai sperie.
Bătăușul tatuat nu va păți mai nimic fiindcă și-a bătut diriginta
Genul acesta de fapte însă escaladează. Ne-a șocat pe toți cazul de la Târgu Mureș, petrecut luni, într-un colegiu de prestigiu. Un elev de 15 ani a provocat scandal în timpul orei, a jignit profesoara la modul cel mai grosolan, s-a urcat pe un dulap și i-a făcut gesturi obscene, apoi, râzând, și-a aprins țigara chiar dacă i s-a atras atenția că nu are voie să facă asta. Profesoara s-a ales cu o înjurătură. A fost chemată diriginta, băiatul a trecut la amenințări, iar profesoara a sunat la poliție.
Am văzut o filmare neblurată, din timpul incidentului. Băiatul avea tot gâtul tatuat, lanțuri, cercei în urechi și inele pe degete. Părinții lui e clar că au patinat pe lângă educație fiindcă nu poți să-i permiți copilului ca, la 15 ani, să meargă în halul acela la școală. Știau, totodată, de problemele lui de comportament, fiindcă diriginta comunicase că va avea nota scăzută la purtare. Mama îi va plăti amenda de 500 de lei pe care au dat-o polițiștii atunci când l-au dus, încătușat, la secție. Atât le permite legea.
Mamă și fiu s-au întors împreună în liceu. Nici vorba ca tânărul să-și ceară scuze. De fața cu mama sa, s-a repezit la dirigintă și a început să o lovească cu picioarele în burtă și cu pumnii în față. Femeia a ajuns la spital, iar polițiștii au venit și l-au ridicat din nou pe bătăuș. L-au testat și pentru consum de droguri, dar rezultatul a fost negativ.
Mare lucru nu va păți bătăușul tatuat. E minor și nu poate fi exmatriculat din școală. Legea promovată de ministrul Ligia Deca spune că elevul care comite fapte grave nu va putea fi exmatriculat „cu excepția celor care urmează învățământul postliceal”.
Un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învăţământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă şcoală, după ce se urmează niște proceduri constituționale, a susținut ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Care ar fi pedeapsa pentru elevul de la Târgu Mureș? Sau pentru elevul din București care și-a tăiat la gât profesoara? E în regulă ca ceilalți copii din școală, educați de părinți într-un alt mod, să asiste la asemenea acte de rebeliune și violență? Să iasă și la noi un procuror și să spună public ce i se întâmplă unui minor care comite fapte atât de grave. Poate măcar pe părinți să-i sperie și să acorde mai multă atenție odraslelor. Vlad Pascu, ucigașul de la 2 Mai, e un exemplu de victimă a părinților.
Strategiile Ministerului Educației și ale Inspectoratelor Școlare pentru prevenirea violențelor, dar și pentru un flux educațional de calitate nu par să fie ce trebuie. Asta durează de mulți ani de zile, lipsurile au traversat multe guverne. Rezultatul: producerea unor rebuturi umane din cauza unui sistem de educație eșuat.