Procurorul General al Moldovei: Maia Sandu a cerut fabricarea dosarelor penale liderilor opoziției

Sursa: Arhiva EVZ

Procurorul General al Moldovei face acuzaţii extrem de grave la adresa lui Maia Sandu.  Alexandr Stoianoglo susține că şefa statului i-a cerut să inițieze dosare penale pe numele mai multor persoane din opoziţie.

Mai precis, Maia Sandu ar fi cerut procurorilor fabricarea dosarelor penale pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Vladimir Voronin.

„Președintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Pentru ca societatea să înțeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale”, a declarat Stoianoglo.

Anunțul a fost făcut de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă

Maia Sandu a înaintat procurorilor lista cu persoanele care trebuie să fie trase la răspundere penală în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 10 august.

„E prima mea apariție publică după metamorfozele politice din țară și ulterioarele intervenții, inclusiv de ordin legislativ, cu impact instituțional, precum și campania denigratoare dezlănțuită împotriva instituției și a mea personal, în calitate de procuror general (…) La opt luni de la investirea în calitate de președinte al Republicii Moldova a doamnei Maia Sandu, Procuratura în repetate rânduri a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc și o relație constructivă cu președintele țării. Din păcate, eforturile noastre au fost în zadar. În toată această perioadă, doamna președinte nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care ne confruntăm sau cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situația. Toată colaborarea și interesul domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane și la dosare individuale”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general: Apogeul colaborării Procuraturii Generale cu Președinția a fost atins la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate

Şi continuă: „Tentativele mele de a explica faptul că examinarea unor dosare penale nu intră în competența CSS și că acest lucru reprezintă o ingerință în activitatea de urmărire penală, lucru interzis prin lege, au fost brutal combătute prin unicul argument: incompetență și lipsă de eficiență din partea Procuraturii. Apogeul colaborării noastre a fost atins la ultima ședință a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc. Potrivit legii, Procuratura Generală poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi, ceilalți procurori își exercită atribuțiile în conformitate cu legea”, a adăugat procurorul general.

Stoianoglo susține că „unicul scop urmărit prin ultima ședință a CSS a fost de a ataca și acuza Procuratura de lipsă de eficiență

Mai mult, s-a dorit inițiera unor modificări legislative pentru demiterea procurorului general: „Planul a fost transpus în realitate imediat după ședința CSS din 10 august, Ministrul Justiției prezentând și proiectul legii pregătit din timp”.

„În cadrul aceleiași ședințe, președintele țării a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Pentru ca societatea să înțeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale (…) Vladimir Voronin, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, nu o să dau mai multe nume, e destul”.

Procurorul General a precizat că Sandu a reproșat la acea ședință Procuraturii de ce până acum Dodon, Greceanîi și Voronin nu au dosare penale.

Stoianoglo susține că acest reproș nu a fost însoțit de niciun argument sau dovadă: „Au fost numite familiile și s-a întrebat de ce până acum în privința acestor oameni nu au fost pornite dosare penale: Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vladimir Voronin și mai departe. Nu a fost prezentat niciun argument. A fost un reproș înaintat procurorilor de ce până acum nu au fost pornite dosarele penale”, a declarat Procurorul General, relatează today.md.

Maia Sandu neagă toate acuzaţiile

„Declaraţiile făcute astăzi de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, sunt false şi iresponsabile. La şedinţa CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicaţi în cazuri mari de corupţie, părăsesc nestingherit ţara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie traşi la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziţiei, aşa cum dezinformează Procurorul General”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.