Zilele trecute am fost la o emisiune la Realitatea Plus – Culisele statului paralel – ca să discutăm despre două morți suspecte: cazul ziaristului Dumitru Tinu și cazul asasinării lui Ioan Crișan, afaceristul din Arad. Ambele traversate de același fir roșu al lumii politice. Și ambele cazuri gestionate de procurori și polițiști ce par a răspunde presiunilor sau comenzilor venite dinspre reprezentați ai clasei de la putere. Acea clasă care și-a căpătat deja identitatea de „Statul Paralel” cu ai lui păpușari.
În timpul emisiunii mi-am reamintit și alte lucruri legate de cazul Dumitru Tinu și de încrengătura dubioasă dintre politic, afaceri și justiție decât cele spuse. Timpul e limitat la tv, de aceea voi continua dezvăluirile aici. Au legătură cu Statul paralel la care atunci, în ianuarie 2003, când a murit Dumitru Tinu în dubiosul accident de mașină, nici nu ne-am fi gândit că funcționează sau că, în viitorul apropiat, va deveni atât de puternic.
Abia de curând am început să pricepem, unii dintre noi, că se petrec execuții penale chiar în interiorul acestui sistem paralel. Cei folosiți pentru „înaintare” de influență, pentru execuția unor ordine sau pentru banii pe care-i produc sunt eliminați la momentul în care „păpușarii” consideră că nu mai sunt folositori. Iar aici mă refer inclusiv la oameni din instituțiile statului, fie chiar procurori, judecători, polițiști, ofițeri din servicii, ba chiar politicieni de prim rang.
În timpul emisiunii Ancăi Alexandrescu, fiul lui Dumitru Tinu, Andrei, a pronunțat numele unui procuror de la Ploiești care, în anul 2007, a avut curajul să redeschidă dosarul cu privire la moartea celebrului ziarist, director și proprietar al ziarului Adevărul în 1 ianuarie 2003, atunci când s-a produs ciudatul accident. Numele lui este Liviu Tudose.
Pentru cei care nu știu mai nimic despre cazul Dumitru Tinu, explic de ce spun că procurorul Tudose a avut curajul să redeschidă un dosar penal. Ziaristul a fost înmormântat imediat de familia oficială, ancheta s-a desfășurat rapid și într-un mare secret, iar dosarul a fost clasat lăsând în urma lui un noian de întrebări. Andrei Tinu și mama lui, Emilia Iucinu, iubita ziaristului cu care a împărțit o „viață secretă” vreme de 20 de ani, au făcut toate demersurile posibile ca ancheta să fie reluată și să se producă deshumarea cadavrului pentru o a doua autopsie. Ei aveau și încă au convingerea că Dumitru Tinu a fost omorât, iar accidentul de mașină a fost o înscenare.
Procurorul Liviu Tudose de la Parchetul Ploiești a redeschis dosarul și a început ancheta. S-a produs și deshumarea, iar autopsia a relevat niște lovituri inexplicabile, inclusiv lipsa unor dinți. S-au mai făcut niște audieri, apoi, prin 2008-2009, procurorului Tudose i s-a luat dosarul prin avansare.
Nu râdeți, așa se face treaba cu mânuși! Liviu Tudose a devenit procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Dosarul morții lui Tinu a fost preluat de un alt procuror care, la scurt timp s-a pensionat. Înainte, a clasat dosarul. C'est fini la comédie.
Iar acum să ne întoarcem la cazul procurorului Tudose. Da, la rândul lui a devenit un caz.
Din poziția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose a devenit o personalitate a județului care avea contacte atât cu oamenii politici, cât și cu șefii celor mai puternice instituții prahovene. Evident, l-a cunoscut și pe Sebastian Ghiță, un puternic om de afaceri ploieștean, devenit deputat din partea USL (PSD+PNL+PC) în 2012 și membru al comisiei SRI din Parlament. De aici i s-a tras procurorului distrugerea carierei și a vieții. Curajul din ancheta din cazul Tinu, dar și din alte acțiuni profesionale, au făcut ca, aproape de momentul în care îi expira mandatul de procuror general la PCA Ploiești, să se trezească inculpat într-un dosar penal „cu greutate”. Perioada coincide cu anul când, la nivelul Binomului patronat de generalul Coldea și Kovesi, se declanșaseră arestările corupților din sfere înalte. Venise vremea schimbării echipelor de soldați în slujba justiției.
Dosarul a fost deschis în 2013 de DNA Central, iar ancheta viza o evaziune fiscală de 35 milioane de euro comisă de gruparea Răzvan Alexe- Marcel Păvăleanu, fiind vizat și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. După un an de anchetă, în 2014, dosarul a fost clasat de procurorul Lucian Papici, considerat unul dintre cei mai buni anchetatori din DNA în vremea procurorului șef Daniel Morar, mai ales că făcuse multe dosare liderilor PSD. Liviu Dragnea primise condamnare în dosarul Referendumului. Despre ce a pățit ulterior Lucian Papici cred că se știe. În 2015, a părăsit DNA și a fost trimis să facă dosare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.
În 2016, dosarul închis de Papici a fost redeschis. Ghiță începuse să deranjeze, să se certe cu Kovesi și Coldea. I-a fost agățat de coadă procurorului Liviu Tudose, devenit procuror general adjunct al PCA Ploiești, acuzat că avea relații prea apropiate cu deputatul de la comisia SRI, prieten cu Victor Ponta.
În februarie 2016, se decide reluarea anchetei în dosarul clasat de procurorul Papici. Mai mulți politicieni, procurori șefi din DIICOT Ploiești, un subsecretar de stat din MI, șefi din serviciul secret DIPI şi poliţişti șefi din Prahova erau suspectaţi că ar fi ajutat mai multe persoane să obţină date din dosare penale şi referitoare la demersurile făcute de anchetatori. Procurorul șef Tudose era printre ei. În martie, Liviu Tudose (și ceilalți acuzați din „dosarul Papici”) a fost arestat preventiv de magistrații Înaltei Curți, la cererea DNA Ploiești, în dosarul deschis pe numele deputatului Sebastian Ghiţă. Cel care i-a cerut arestarea era procurorul-șef Lucian Onea, care instrumenta dosarul. Însă, conform unei declarații a lui Liviu Tudose, Onea era secondat de procurorul Mircea Negulescu, celebrul „Portocală” care acum ne povestește la tv despre ordinele pe care le primea de la „doamna Kovesi” și despre presiunile care veneau dinspre generalul Coldea. După cum știți, a fost și el „paradit” penal și eliminat din magistratură.
113 zile a stat în arest fostul procuror general al PCA Ploiești, Liviu Tudose. În 2020, judecătorii au constatat că „fapta nu există” și l-au achitat pentru toate infracțiunile de care fusese acuzat. Adică a fost arestat cam degeaba. Acum, deși tânăr, s-a pensionat.
După ce a fost dată sentința, fostul magistrat a avut curajul, ca și în cazul Dumitru Tinu, să vorbească despre sistemul și oamenii lui care i-au distrus viața. Din dezvăluirile lui Liviu Tudose și ale altora ca el am aflat exact ce am spus la începutul articolului: Statul paralel și păpușarii lui există, este puternic și știe cum să acționeze în toate punctele cheie ale societății.