Mai multe percheziții au loc la această oră la Prefectura din Covasna, dar și la locuința prefectului Ráduly István. Procurorii DNA din Braşov investighează o serie de achiziții precum și retrocedarea unui imobil.
Procurorii DNA au descins la Prefectura Covasna, dar și la locuința prefectului Ráduly István, pentru percheziții. Aceștia au ridicat documente legate de achizițiile publice derulate de instituția subordonată Guvernului. De asemenea, procurorii DNA cercetează aspecte legate de retrocedarea unui imobil.
Procurorii DNA la Covasna
Prefectul Ráduly István a confirmat că locuința sa și sediul Prefecturii sunt percheziționate la acest moment. El a adăugat că procurorii DNA au ridicat toate documentele relevante şi fac cercetări pentru a stabili dacă a fost comisă vreo infracţiune.
„Autorităţile au demarat o acţiune complexă de control la Instituţia Prefectului – Judeţul Covasna, în ceea ce priveşte investiţiile după anul 2021”, a anunţat prefectul Ráduly István, într-un comunicat de presă.
Potrivit prefectului, investiţiile pe care le-a derulat Prefectura, în reabilitarea clădirii au respectat procedurile legale. A fost înlocuită rețeaua electrică a clădirii, s-au făcut lucrări de renovare, iar ușa metalică a fost înlocuită.
„În ultimii ani, a fost renovată reţeaua electrică învechită a clădirii, deoarece nu mai făcea faţă solicitării tot mai mari ale dispozitivelor electrice şi electronice, în birouri s-a schimbat podeaua, pereţii au fost tencuiţi şi zugrăviţi. Acoperişul şi faţada au fost renovate, iar uşa de fier, care nu se potrivea cu stilul clădirii, a fost înlocuită cu una de lemn”, se mai arată în comunicatul de presă.
Lucrări de reabilitare la prefectură
Procurorii DNA cercetează procedurile de achiziție pentru lucrările de reabilitare a sediului instituției, spune prefectul. El precizează că intervenţiile au fost absolut necesare. Aceasta deoarece „reţeaua electrică devenise periculoasă, acoperişul avea scurgeri de apă, podeaua din birouri se prăbuşea”.
„Timp de luni de zile, împreună cu colegii mei, am lucrat într-un adevărat şantier pentru a îmbunătăţi condiţiile de lucru şi pentru a readuce clădirea din centrul oraşului la strălucirea de odinioară”, a mai declarat Ráduly István.
El a precizat că toate lucrările s-au făcut pe bani publici care au fost contabilizați. Drept urmare, consideră că procurii DNA au tot dreptul să se intereseze de sumele cheltuite.
„Autorităţile au dreptul, chiar obligaţia de a verifica dacă fiecare leu din banii contribuabililor este cheltuit în mod raţional şi în conformitate cu legea. Am colaborat cu echipa de control, le-am pus la dispoziţie toate documentele pe care le-au solicitat şi sunt convins că atât eu, cât şi colegii mei am respectat în totalitate toate regulile şi procedurile”, a mai transmis prefectul de Covasna.
Procurorii DNA și la Bacău
O altă anchetă a fost demarată și la Bacău, într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Ancheta vizează mai multe proceduri de achiziții publice care s-au derulat în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a primăriei. Procurorii anticorupție caută probe în cadrul unei anchete care vizează acuzații de corupție. Aceștia au solicitat informații și de la Primărie.
Potrivit procurorilor, faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2022-2023. Cei vizați de aceste percheziții DNA sunt funcționari publici din cadrul instituției subordonate municipalității băcăuane.
Potrivit presei locale, în acest dosar, procurorii DNA au estimat un prejudiciu care a fost produs statului român, în valoare de un milion de lei.