Procurorii DNA contestă cartea religioasă scrisă de Fenechiu în pușcărie

Procurorii DNA contestă cartea religioasă scrisă de Fenechiu în pușcărie

Fostul ministru liberal ar putea ieși din pușcărie cu patru luni mai devreme pentru că a publicat patru cărți.

Planurile lui Relu Fenechiu de a ieși din spatele gratiilor după ce prima instanță i-a admis cererea de eliberare condiționată par să fie încurcate rău de ultimele descoperiri ale procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași. Sunt contestate cele patru lucrări știițifice publicate de fostul ministru în spatele gratiilor:

„Contribuții privind recondiționarea prin metalizare prin pulverizare în câmp ultrasonic”, „Soluții fezabile privind Construcția de autostrăzi în Regiunea Moldovei”, „Ingineria avansată – Soluție strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est” și „Itinerarii Duhovnicești în județul Iași”. Procurorii i-au analizat competențele profesionale și educaționale ale fostului Ministru al Transporturilor și au constatat că acesta nu poate redacta lucrări științifice cu caracter teologic, religios, pentru că nu are pregătirea necesară.

Nu are manuscrise și bibliografie

Ne puteți urmări și pe Google News

Cartea publicată la o editură din Iași sub titlul „Itinerarii Duhovnicești în județul Iași” conține foarte multe aprecieri specificice domeniului teologic, contestate de procurori. DNA Iași i-au analizat inclusiv CV-ul lui Relu Fenechiu pentru a constata dacă are vreo înclinație pentru a scrie asemenea lucrări. Pentru această carte religioasă, dar și pentru celelalte, Fenechiu a primit ca bonus câte o lună de libertate, acordat de Comisia de Liberări Condiționate din cadrul Penitenciarului Vaslui. Procurorii spun că au descoperit că nici cartea religioasă publicată de Fenechiu și nici restul cărților cu un conținut mai tehnic nu au în spate manuscrisele și bibliografia aferentă. Fenechiu deține câteva notițe scrise de mână pentru doar una dintre cele patru cărți.

În motivele de contestare a deciziei prin care fostul ministru al Transporturilor urmează să fie eliberat condiționat procurorii susțin că nu ar fi putut să scrie patru lucrări științifice fără nicio bibliografie. El a adus o listă cu câteva cărți folosite pentru redactarea volumelor sale, însă procurorii susțin că nu există nicio probă că această listă ar fi reală și că el a avut acces la acele cărți.

„Lucrările științifice par în continuare a fi scrise doar pentru a beneficia de reducerea fracției de pedeapsă și nu într-un real scop științific având în vedere numărul mare al acestora, precum și că unele lucrări nu au nicio legătură cu specializarea condamnatului, dubiu accentuat și de lipsa tuturor manuscriselor”, au precizat procurorii DNA Iași.

„Nu regretă faptele”

Procurorii susțin că nu ar exista dovezi că Fenechiu ar fi scris aceste cărți în spatele gratiilor și nici că el ar fi autorul lor. La procele verbale prin care Comisia de Liberări Condiționate a luat act de scrierea acestor cărți nu există anexele obligatorii, în care sunt specificate detalii despre redactarea lor, orele petrecute, sursele folosite etc.

„Trebuie avută în vedere și atitudinea condamnatului, din care nu rezultă că ar regreta prima faptă comisă, încercând prin orice mijloace înlăturarea executării pedepsei”, mai susțin procurorii.

Peste toate acestea, procurorii insistă și pe faptul că Fenechiu nu a achitat niciun leu din prejudiciul creat. Reamintim că acesta a fost condamnat, în 2015, la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, prejudicial stabilit de procurori fiind de 5 milioane de lei.