Procuror cercetat pentru că ar fi luat mită de la Carabulea

Procuror cercetat pentru că ar fi luat mită de la Carabulea

Şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu şi un ofiţer SRI sunt cercetaţi în libertate pentru luare de mită, şantaj şi fals. În dosar apare ca învinuit şi omul de afaceri Ilie Carabulea.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu şi un ofiţer SRI sunt cercetaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Antico rupţie (DNA) Alba sub acuzaţia de acte de corupţie.

Cei doi au fost prezentaţi ieri magistraţilor Curţii de Apel Alba, cu mandate de arestare pentru 29 de zile, iar instanţa a decis cercetarea lor în stare de libertate. În acelaşi dosar apare ca învinuit şi omul de afaceri Ilie Carabulea, care ar fi dat mită magistratului un Audi A8.

Prim-procurorul Florin Apostu şi ofiţerul SRI Tiberiu Popescu au interdicţie de a părăsi ţara şi nu pot lua legătura cu martorii din dosar. Procurorii DNA au făcut imediat recurs la decizia magistraţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carabulea, chemat la DNA

Florin Apostu şi ofiţerul SRI Tiberiu Popescu au fost reţinuţi de procurorii DNA, joi dimineaţă, într-o discreţie totală. Apostu a fost "săltat" din biroul său, iar Popescu în timp ce se afla în Piaţa Mare din Sibiu.

Abia ieri-dimineaţă au fost duşi la Curtea de Apel Alba cu mandat de arestare. "Sunt mulţi învinuiţi în dosar, mai multe persoane cunoscute din Sibiu. Domnul Carabulea, care e acuzat că i-a dat o ma şină mică domnului procurorşef, e chemat luni, la ora 9.00, la DNA, ca învinuit", a declarat avocatul Viorel Jidveian, adugând că pe lista învinuiţilor se află şi omul de afaceri Cristi Bicher şi avocatul Nicolae Ucă.

Tot la finalul audierilor, prim-procurorul Florin Apostu a declarat că e nevinovat şi părea foarte încrezător într-o decizie favorabilă a instanţei: "Nu se justifică acuzaţiile. Au făcut numai nişte înregistrări, niciun martor nu probează nimic, e ceva de râs. Am încredere în justiţie. Indiferent ce sentinţă se va da, eu opinez pentru a nu face recurs".

Potrivit procurorilor DNA, Florin Apostu este cercetat pentru 13 infracţiuni, din care opt de luare de mită, înfăptuite în perioada august-octombrie 2010. În cazul magnatului Ilie Carabulea, procurorii DNA susţin că acesta i-ar fi cerut lui Apostu să intervină pe lângă procurorul general al României, Codruţa Kovesi, astfel încât afacerile lui Carabulea să aibă de câştigat.

La schimb, Apostu ar fi beneficiat de o revizie tehnică gratuită la maşina cumpărată în leasing de la una din firmele lui Carabulea. În plus, leasingul la autoturismul marca Audi ar fi fost achitat de o altă firmă, controlată tot de omul de afaceri sibian, potrivit anchetatorilor.

În ceea ce-l priveşte pe ofiţerul SRI Tiberiu Popescu, acuzat la rândul său de săvârşirea a cinci infracţiuni, Apostu ar fi colaborat cu el pentru a scăpa de dosar penal mai multe persoane acuzate de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Apostu este acuzat şi de şantajarea unui funcţionar din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice. La cererea lui Carabulea, Apostu i-ar fi transmis funcţionarului un act de sesizare pentru un dosar penal, plângere pe care procurorul-şef nu o înregistrase în evidenţele penale. Contactat telefonic de reporterii EVZ, Ilie Carabulea a închis brusc când a aflat motivul discuţiei.

Nume grele citate în dosar

În acelaşi dosar e învinuit şi avocatul Nicolae Ucă, cel care l-a reprezentat pe Carabulea în mai multe procese. "Îl cunosc foarte bine pe Apostu şi nu pot să cred. Am primit şi eu citaţie pentru luni", ne-a declarat Nicolae Ucă.

Acuzat în acest dosar este şi Cristian Bicher, parteneri în afaceri cu Ilie Carabulea. Contactat de reporterii EVZ, Bicher a declarat că nu are timp de discuţii, fiind în drum spre Alba-Iulia, împreună cu avocatul său. În dosarul care a creat vâlvă în mediul juridic din Sibiu mai sunt citaţi ca martori şi Doru Poiană, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Lucian Tarnu, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Sibiu, şi Bogdan Maxim, şeful Serviciului Drumuri Naţionale din cadrul aceluiaşi inspectorat. (A contribuit Mihaela Moraru)