Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un procuror acuzat că e obsedat sexual terorizează un oraş din vestul ţării
Un procuror acuzat că e obsedat sexual terorizează un oraş din vestul ţării

Un procuror acuzat că e obsedat sexual terorizează un oraş din vestul ţării

Justiţia românească se confruntă cu un nou caz de procuror pe care se pare că haina de magistrat l-a făcut să se creadă vătaful oraşului în care activează. George Bucurică, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa, a fost înregistrat de o tânără din oraş în timp ce îi făcea avansuri sexuale explicite, dar şi când încerca să o convingă să îşi spioneze propriul şef. Procurorul nu este la prima aventură de acest gen.

În 2013, o tânără din Oraviţa l-a acuzat că a oprit-o în trafic şi a încercat să o convingă să se culce cu el. În urmă cu un an, gradul de perversitate i-a crescut şi a obligat nişte eleve minore să se urce pe scaunele unui bar pentru a cânta cu el. Deşi faptele lui erau cunoscute, abia ieri Parchetul General a anunţat declanşarea unei anchete, după ce înregistrările au ajuns în presă.

Deşi câteva zeci de mii de oameni ies periodic în stradă pentru a apăra justiţia de aşa zisele atacuri ale politicienilor, se pare că procurorii ţin neapărat să arate că este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor dură. Procurorul George Bucurică, şeful Parchetului din Oraviţa, se află în centrul unui imens scandal, după ce o tânără de 21 de ani din oraş l-a acuzat că i-a făcut avansuri sexuale, dar şi că a încercat să o transforme în informator al Procuraturii. Înregistrarea l-a determinat pe Procurorul General, Augustin Lazăr, să anunţe declanşarea unei anchete în cazul procurorului Bucurică. Totuşi ancheta vine destul de târziu, acesta fiind acuzat şi în trecut de fapte similare.

O tânără este sechestrată şi abandonată în pădure

Povestea începe în urmă cu un an, când Monica Bojin a intrat în conflict cu o femeie din Oraviţa din cauza unor probleme de ordin sentimental. Tânăra a fost luată cu forţa de pe stradă de două femei, urcată într-o maşină şi dusă într-o pădure de la marginea oraşului. Acolo, cele două au bătut-o şi la final i-au turnat vopsea industrială în cap. Monica Bojin a depus plângere şi femeile au fost reţinute de poliţiştii din Oraviţa. Dosarul a ajuns la Parchetul condus de George Bucurică. În toamna anului trecut, acesta a căutat-o pe victima agresiunii şi a început să îi facă avansuri.

Procurorul Bucurică o plimbă pe victimă pe centură

Monica Bojin spune că a acceptat să se vadă cu el pentru că este cunoscut în oraş ca un om răzbunător şi îi era teamă că va tergiversa dosarul şi nu le va trimite pe cele două agresoare în judecată, mai ales că a aflat că procurorul Bucurică se împrietenise cu una dintre agresoare. Monica Bojin povesteşte că la primele două „întâlniri” procurorul a dus-o pe şoseaua de centură a oraşului şi a început să o pipăie şi să o sărute. Nu au mers mai departe, fata reuşind de fiecare dată să se sustragă spunând că îi este rău. În realitate, spune că îi era scârbă. Pentru a treia întâlnire, procurorul Bucurică a chemat-o pe tânăra la el acasă.

Îi face două propuneri indecente

Două teme importante a avut Bucurică pentru Monica Bojin. În prima parte a discuţiei, înregistrată de tânără, acesta îi cere să îl ajute să afle informaţii despre şeful ei, patronul hotelului la care fata lucrează. Procurorul dorea să afle cu cine se vede în biroul său şi cât de des. Personajul este important pentru el pentru că este fratele primarului din Oraviţa, Dumitru Ursu, cu care Bucurică are un conflict mai vechi.

După această întâlnire, când tânăra i-a dat de înţeles că îl va ajuta, Parchetul condus de Bucurică le-a trimis în judecată pe femeile care i-au turnat vopsea în cap Monicăi Bojin. Trebuie menționat că procurorul a spus ieri că nu el este bărbatul din înregistrarea telefonică şi că totul este o înscenare. Totuşi el a mai fost acuzat în trecut de provocarea unor incidente similare.

Kovesi l-a evidenţiat pentru merite deosebite

George Bucurică a ajuns procuror printr-un decret semnat în data de 29 iunie 2010 de preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, după ce a fost declarat admis la concursul organizat de CSM. Până atunci, Bucurică a lucrat la Brigada Poliţiei Rutiere din Ilfov. La doi ani după ce a ajuns procuror la Oraviţa, Bucurică a fost evidenţiat pentru merite deosebite de Laura Codruţa Kovesi, Procuror General în acel moment. Kovesi l-a evidenţiat, la propunerea şefilor săi din vestul ţării, pentru activitatea profesională desfăşurată în perioada 2011-iunie 2012.

În 2013 i-a propus să facă sex fetei duşmanului său din oraş

Procurorul George Bucurică a mai fost implicat într-un incident în care a încercat să convingă o tânără de 24 de ani să facă sex cu el. În seara zilei de 16 octombrie 2013, Teofilia Drugarin (foto) susţine că procurorul Bucurică i-a spus să vină în faţa Liceului „General Dragalina” din Oraviţa. Când a ajuns, procurorul a obligat-o să coboare din maşină, după care i-a propus să întreţină relaţii sexuale cu el.

„Acesta avea un comportament de „golan” acţionând în modul de operare al unei persoanei labile psihic şi obsedate sexual, afirmând de nenumărate ori că vrea să «mă f..ă», în aceeaşi ordine de idei îmbinând ameninţarea cu avansuri sexuale – citez «îmi plac ochii tăi albastri ». Deşi mi-am exprimat dorinţa de a părăsi locul faptei, acesta mi-a interzis spunându-mi în continuare că încă sunt reţinută şi nu am voie să plec, fiind sechestrată aproximativ o oră şi douăzeci de minute”, a scris tânăra într-o plângere depusă în 2013 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, sub coordonarea căruia se află şi Parchetul Oraviţa. 

În urma plângerii, procurorului nu i s-a întâmplat nimic, mai ales că el a declarat că plângerea tinerei a venit pe fondul unui conflict pe care îl are cu tatăl ei, un avocat cunoscut ca adversar al lui Bucurică. Numai că tânăra a înregistrat discuţia cu telefonul mobil, iar înregistrarea, care a devenit publică între timp, confirmă acuzaţiile.

Nici acest aspect nu i-a convins pe colegiile procurorului Bucurică să îl ancheteze. Până ieri, când a apărut o nouă înregistrare. Cazul său seamănă izbitor cu cel al lui Mircea Negulescu, cunoscut sub apelativele de „Portocală” sau „Zdreanţă”, care a făcut o adevărată obsesie pentru Andreea Cosma, fiica fostului preşedintele al CJ Prahova, căruia procurorul i-a deshis mai multe dosare penale.

O avere greu de justificat

Procurorul din Oraviţa este unul dintre cei mai bogaţi magistraţi din ţară. Conform declaraţiei sale de avere, George Bucurică deţine, împreună cu soţia, aproape 65 de hectare de teren. Ceea ce atrage atenţia este că în anul 2007, Bucurică a cumpărat 50 de hectare de teren agricol în comuna Periş, judeţul Ilfov. Problema este că în acea perioadă, conform site-urilor de anunţuri agricole, terenul agricol se vindea în Ilfov cu preţuri cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro. Ceea ce înseamnă că terenul cumpărat de Bucurică valoara între 1 şi 1,5 milioane de euro în anul 2007, o sumă greu de justificat pentru un poliţist.

Singurul împrumut care apare în declaraţia sa de avere este unul bancar în valoare de 75.000 de franci elveţieni, care nu acoperă suma de un milion de euro. Familia Bucurică mai deţine două apartament în Snagov şi în Bucureşti, cumpărate în 1998 şi 2007.

A obligat eleve minore să cânte cu el

Dar de ce era interesat procurorul George Bucurică să afle informaţii despre Nicolae Ursu, fratele primarului din Oraviţa? Curiozitatea pare să fie provocată de un incident bahic care l-a avut în mijlocul scandalului pe procurorul Bucurică. La mijlocul lunii februarie 2017, şcolile generale „Romul Ladea” şi nr. 3 din Oraviţa au organizat o excursie pe Muntele Mic, din Caraş Severin.

În sala de mese a cabanei unde au fost cazaţi elevii şi profesorii a fost organizată, în seara zilei de 16 februarie, o petrecere cu muzică populară. Numai că la un moment dat în sală a apărut şeful procurorilor din Oraviţa.

Momentul este descris de unul dintre profesorii care au organizat excursia în sesizarea pe care au înaintat-o Inspectoratului Şcolar:„La un moment dat, a intrat pe ușă domnul procuror George Bucurică, care se afla într-o stare avansată de ebrietate și a început să ne apostrofeze. Atitudinea dumnealui a fost sfidătoare atât la adresa noastră, cât și a muzicanților cărora le-a cerut să-i cânte, spunându-le că el este procuror și aruncând cu amenințări că dacă nu cântă ce vrea el o să-i întrebe de facturi fiscale și o să le facă felul. Situația a devenit penibilă în momentul în care a luat microfonul și a început și el să cânte.

Toți cei de față erau conștienți că e beat, sperând că se potolește după ce-și face numărul. Totul a degenerat în momentul în care a acostat fetele minore, le-a forțat să urce pe scaun și le-a pus să cânte cu el”.

Nu s-a luat nicio măsură împotriva lui

Din aceeaşi plângere aflăm şi că era cunoscut ca un om răzbunător: „Câțiva colegi au vrut să meargă să-i spună că nu are nici un drept să facă așa ceva cu niște copii, dar știind din alte cazuri că domnul procuror este foarte răzbunător, nu a îndrăznit nimeni. Am fost cu toții consternați de situația jenantă în care am fost puși în fața elevilor noștri, într-o excursie care se vroia educativă, extrașcolară, dar care a degenerat într-un moment penibil din cauza unui om despre care elevii noștri învață că trebuie respectat, că e un model moral pentru societate și că face dreptate, pedepsind oamenii care încalcă legi”. Deşi incidentul a fost grav, nu s-a luat nicio măsură, profesorii declarând, sub protecţia anonimatului, că funcţia lui Bucurică a dus la îngroparea cazului.

Scandalul devine public

Numai că a venit data de 1 octombrie 2017, când incidentul a devenit public. Ba, mai mult, a apărut şi o înregistrare de la petrecere în care se aude cum lăutarii în fac dedicaţii procurorului pe o melodie chiar indicată momentului: „Aşa be oamenii buni”. Pentru o comunitate restrânsă ca Oraviţa, ştirea şi înregistrarea au fost probabil revoltătoare şi Bucurică se afla într- o reală problemă în comunitatea în care trăieşte.

Bucurică lansează pe piaţă un dosar penal pe numele primarului

Numai că cinci zile mai târziu, Parchetul din Oraviţa anunţă începerea urmăririi penale pe numele primarului Dumitru Ursu pentru coruperea alegătorilor, fals intelectual, uz de fals, înselăciune, delapidare și abuz în serviciu. Sună grav şi mica comunitate are o nouă temă de dezbatere. Dar dacă ne uităm mai atent la dosar aflăm că primarul este acuzat că în perioada 2012-2016 a dat prime de joc fotbaliştilor de la echipa locală din fondurile primăriei. La cât se ridică primele? 50 de lei pentru o victorie acasă şi 100 de lei pentru una în deplasare. O altă acuzaţie se referă la faptul că pe data de 1 iunie 2016, primăria Oraviţa a organizat o petrecere pentru copiii din oraş şi prin asta Dumitru Ursu, a câştigat capital electoral, fiind în plină campanie electorală.

După metoda patentată, procurorii nu au explicat niciodată de ce au aşteptat până în octombrie 2017 cu începerea urmăririi penale, dacă faptele s-au petrecut între 2012 şi 2016.

Dumitru Ursu, primarul orașului Oravița

Primarul respinge acuzaţiile

Primarul Oraviței, Dumitru Ursu, a respins toate acuzațiile și a susținut că acest dosar e generat de relația ceva mai încordată pe care o are cu prim-procurorul Bucurică: „Știu de acest dosar de acum un an și mă miră faptul că abia acum a apărut acest comunicat de presă al Parchetului. Să fi apărut abia acum doar pentru că în presă există un scandal în legătură cu copiii și profesorii de la școlile generale din Oravița și procurorul Bucurică? Nu cumva se încearcă distragerea atenției de la acel scandal mediatic?! 

Fotbalul și întregul sport din Oravița sunt susținute de Primăria și Consiliul Local Oravița cu mult timp înainte să vin eu în Primărie și socotesc că este normal ca sportivii care ne reprezintă orașul să fie susținuți de autoritățile publice locale. În toți acești ani, modul în care au fost cheltuiți banii pentru sport a fost verificat în nenumărate rânduri de organele de control abilitate și nu s-a semnalat niciun fel de ilegalitate”.

Cât de romantic este George Bucurică

Mulţumit că a aflat de la tânără măcar unde îşi ţine şeful ei întâlnirile discrete, procurorul George Bucurică trece la partea mai interesantă a întâlnirii.

George Bucurică: Sigur nu îţi este cald? (Bucurică îi pune a doua oară această întrebare tinerei, după ce prima dată aceasta a spus că o doare stomacul –n.r.)
Monica Bojin: Nu mai stau, că trebuie să plec.
G.B.: Vrei să te ţuc (pup – n.r.)? (Lucrurile devin aproape adolescentine –n.r.)
M.B.: Vrei să mă pupi? (Fata mai câştigă câteva momente simulând că nu înţelege intenţiile masculului –n.r.)
G.B.: Te doare burta? (Procurorul devine grijuliu –n.r.)
M.B.: Mă doare în continuare. Nu e bine … că fac ceva în burtă. (Tânăra încearcă să îi sugereze că se află într-o perioadă delicată a lunii –n.r.)
G.B.: Broaşte în burtă (Procurorul e atât de încins că nu realizează că nu este indicat să continue cu mângâierile –n.r.)
M.B.: Nu… Mi se face sângele tare … ştii tu ce vreau să zic. Mai rău îmi faci. (Lucrurile devin evidente – n.r.)
G.B.: Păi? Vin poftele mai repede în perioada asta (Procurorul găseşte şi o parte pozitivă a menstruaţiei – n.r.)
M.B. – …. (cum ai putea fi altfel decât blocat la o astfel de replică –n.r.)
G.B.: Şi cum e? (Procurorul încearcă să devină empatic –n.r.)
M.B.: Naşpa (logic –n.r.)
G.B.: Să îţi vină poftele? (pe fundalul înregistrării se aud nişte foşnituri provocate de pipăirile insistente ale procurorului –n.r.)
M.B.: Da
G.B: Hai să te ţuc (Se pare că a învăţat bine lecţia că „Nu” este noul „Da” –n.r.)
M.B – Nu
G.B.: Hai!
M.B.: Dar nu pe buze.
G.B.: Vai … vai … vai … vai (această este cea mai jenantă parte a înregistrării. Bărbatul se convinge că fata chiar este în acea perioadă a lunii –n.r.)
M.B.: Dar ţi-am zis de ce. Gata mă duc. E rău cu tine.
G.B.: Mmmmm… Unde te duci? (Bucurică demonstreză că un procuror trebuie să fie insistent –n.r.)
M.B.: Stai un pic să mă închid. (acum e clar cum şi-a dat seama în ce perioadă se află fata –n.r.)
G.B.: Mmmmm…
M.B.: Nu-mi fă aşa că sunt defectă (cu această replică seara romantică se încheie –n.r.).

Iată cum a încercat să o convingă pe tânără să îşi toarne şeful

Prima temă abordată de procurorul George Bucurică în discuţia cu Monica Bojin se referă la întâlnirile pe care şeful acesteia le are cu apropiaţii.

George Bucurică: Vreau să ştiu cine mai vine pe la el (Nicolae Ursu, fratele primarului din Oraviţa –n.r.). Întâlniri dintr-alea în care îţi lasă ţie telefonul. Mă ajuţi sau mă încurci?
Monica Bojin: Aşa …
G.B.: Prietenii mă interesează. O să îţi spun în timp mai multe.
M.B.: Nu mi s-a părut nimeni cunoscut.
G.B.: Cu cine se mai vede aşa în afară de Crina (Ioan Crina a fost viceprimar al oraşului Reşiţa până în iunie 2016, iar acum este consilier judeţean din partea PSD- n.r.)
M.B.: Cum arată? Eu după nume aşa nu îi ştiu, sincer.
G.B.: Mai slinos şi cu capul mare. E ăla de la Reşiţa. E foarte îngâmfat aşa.
G.B.: Unde vorbesc? În camera aia de dă în spate?
M.B.: Îhî …

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: