O procuroare și un polițist consideră că, uneori, e justificat să bați copiii orfani

O procuroare și un polițist consideră că, uneori, e justificat să bați copiii orfani

După ce am prezentat o sentință din județul Vaslui în care e privită cu înțelegere bătaia aplicată copiilor, la una-două săptămâni, căutând chiar explicații în comportamentul minorilor pentru violența părinților, e rândul Bihorului să dezvăluie o poveste foarte asemănătoare.

Autoritățile bihorene au dat acum 3 ani o decizie de neîncepere a urmăririi penale pentru câțiva educatori de la un orfelinat din Oradea, acuzați că bat copiii.

În referatul scris de un polițist și acceptat de o procuroare se spune: „Dacă corecţiile fizice aplicate minorilor ar fi dovedite, acestea ar putea fi încadrate la cauze justificative potrivit art.21 alin.l din CP. deoarece pentru educarea şi corijarea minorilor sunt situaţii în care trebuie să se procedeze, cu fermitate şi chiar cu severitate în cazuri izolate și atunci când aceştia greşesc!” E un extras dintr-un document oficial.

Două instituții reclamă

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2013, la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea a avut loc un control al Fundaţiei „Centrul de Resurse Juridice” Bucureşti. Tot în 2013, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a depus la Parchet o plângere penală împotriva unor educatori. Se credea că sunt 15 copii bătuți, din cei aproximativ 20 care sunt în permanență internați în acest centru. La dosar a fost depusă o evaluare făcută de psihologi, descrierea personalității „beneficiarilor” serviciilor Centrului:

● nivel ridicat de agresivitate, exprimată atât verbal cât şi fizic, în raport cu ceilalţi beneficiari şi cu personalul centrului; ● autoagresivitate şi idei suicidare la nivel declarativ ; ● prezintă grad ridicat de sugestibilitate şi un locus of control extern; ● toleranță scăzută la frustrare; ● consum de droguri şi dependenţă de tutun; ● nivel de educaţie scăzut şi întârziat raportat la vârsta biologică; ● antecedente penale; ● lipsa reperelor şi a sentimentelor etico morale; ● comportament simulat şi atitudine teatrală; ● debut precoce al relaţiilor sexuale; ● instabilitate emoţională; ● lipsa motivaţiei scopurilor de viitor; ● Istoricul relațiilor familiale”. Copiii nu mai recunosc bătăile, dar dacă ar fi făcut-o...

La audierile la Poliție, doar 4 dintre cei 13 copii audiați au povestit că au fost bătuți cu diverse ocazii. Polițistul avea deja destule date ca să închidă dosarul, educatorii fiind acuzați de încălcarea articolului 197 din noul Cod Penal, „rele tratamente aplicate minorului”. Ca și în cazul judecătorului bârlădean care căuta justificări pentru decizia de a nu pedepsi bătăile „ocazionale”, comisarul de la Poliția bihoreană simte și el nevoia să caute explicații în lege pentru violențe.  „Minorii nu au fost examinați medico legal”

În referat se spune: „Întrucât din Raportul de Evaluare Psihologică întocmit în cauză nu rezultă punerea în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorilor urmează a se propune soluţia de clasare cu privire la infracţiunea prev. şi ped. de art. 197 C P. Din declaraţiile unora dintre minori rezultă că nu fost bătuţi de către educatori în cazuri izolate, atunci când fugeau din centru sau când furau, astfel că aceste fapte ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii de «Lovire sau alte Violenţe» prevăzută şi pedepsită de art. 193 din CP. Această infracţiune nu poate fi dovedită din lipsă de probe, deoarece nici unul dintre minori nu a fost examinat medico legal, nu au fost depuse plângeri la DGASP sau Poliţie, minorii nu au adus la cunoştinţa managerilor de caz eventualele abuzuri la care au fost supuşi de către educatori. Iar din evaluările psihologice ale minorilor rezultă că aceştia prezintă aspecte disfuncţionale la nivelul personalităţii ca: agresivitate şi autoagresivitate, grad ridicat de sugestibilitate, toleranţă scăzută la frustrare, comportament simulat şi atitudine teatrală etc. În plus, chiar dacă corecţiile fizice aplicate minorilor ar fi dovedite, acestea ar putea fi încadrate la cauze justificative potrivit art.21 alin.l din CP. deoarece pentru educarea şi corijarea minorilor  în care trebuie să se procedeze cu fermitate şi chiar cu severitate în cazuri izolate și atunci când aceştia greşesc”. 

Adică: există CAUZE JUSTIFICATIVE pentru violența asupra unui minor! Decizia este semnată de comisarul șef Gheorghe Lazăr de la IJP Bihor și de procurorul Cornelia-Mihaela Luca, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.