Procuratura din POLONIA consideră că TRAGEDIA de la Smolensk a fost provovată “voluntar”

Procuratura din POLONIA consideră că TRAGEDIA de la Smolensk a fost provovată “voluntar”

Controlori de trafic aerian ruşi vor fi inculpaţi de parchetul din Polonia pentru că au provocat în mod “voluntar” tragedia aeriană de la Smolensk din 2010, în care au murit 96 de persoane, printre care şi preşedintele Lech Kaczynski.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, care susţine ipoteza unui atentat, desfăşoară propria anchetă asupra acestei catastrophe.  Fostul cabinet liberal a susţinut că tragedia a fost cauzată de erori umane şi de condiţiile meteo nefavorabile.

O nouă analiză de probe, printre care înregistrări de conversaţii între echipajul avionului prezidenţial şi turnul de control de la Smolensk, "le-a permis procurorilor să formuleze noi capete de inculpare împotriva a doi controlori de trafic aerian, cetăţeni ai Federaţiei Ruse, precum şi a unei a treia persoane care se afla atunci în turnul de control", a declarat presei procurorul general adjunct din Polonia, Marek Pasionek.

Cei doi controlori ruşi au fost deja inculpaţi de Parchetul polonez în 2015, unul pentru "că a provocat pericolul direct al unei catastrofe aeriene", iar al doilea "pentru că a provocat neintenţionat o astfel de catastrofă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, Parchetul a refuzat să precizeze detaliile actului de inculpare până când nu vor fi prezentate persoanelor vizate.

Parchetul a informat de asemenea că fragmente ale aparatului de zbor vor fi trimise în mai către patru laboratoare străine, printre care unele din Marea Britanie şi Spania, pentru a verifica dacă prăbuşirea avionului ar fi putut fi provocată de explozibili.

În acest sens, justiţia poloneză va efectua exhumarea corpurilor tuturor victimelor pentru a stabili cauza morţii lor.

Polonia cere fără succes Rusiei să restituie epava avionului, care s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 la Smolensk. Conform Moscovei, restituirea nu va fi posibilă până când justiţia rusă nu îşi va încheia propria anchetă judiciară.

Pentru Varşovia, epava are o valoare simbolică, însă ea este în primul rând o probă majoră care ar putea permite să se stabilească dacă prăbuşirea a fost un accident sau rezultatul unui atentat. Ministrul apărării, Antoni Macierewicz, l-a acuzat în martie pe fostul premier Donald Tusk de “trădare diplomatic” în ancheta privind accidentul.