Ucraina a deschis procesul împotriva Rusiei la Tribunalul Internațional de la Haga, în tentativa de a opri sprijinul Moscovei pentru separatiștii din estul țării. Reprezentanții Kievului au acuzat guvernul rus că din cauza sa „cetățenii ucraineni nu se mai simt în siguranță niciunde în țară”.
Ucraina acuză Moscova de încălcarea convenţiilor ONU împotriva terorismului şi a discriminării anexând ilegal Crimeea şi sprijinind grupările separatiste din estul Ucrainei. Kievul a reclamat din nou Rusia de sponsorizarea terorismului, prin susţinerea rebelilor înarmaţi din regiunea de est a Ucrainei, la începutul unui proces internaţional intentat de Kiev.
Adjunctul ministrului ucrainean de Externe, Elena Zerkali, a declarat, luni, în Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga că mii de civili nevinovaţi au suferit atacuri letale din partea rebelilor sprijiniţi de Rusia.
Rusia a negat mereu orice amestec direct în luptele din estul Ucrainei, deși Kievul și țările occidentale susțin că există dovezi clare pentru amestecul Moscovei. Este și motivul pentru care Statele Unite și aliații occidentali au impus sancțiuni Rusiei.
Un proces la cea mai înaltă instanță judecătorească ONU poate dura ani de zile și chiar dacă verdictul, când este pronunțat, trebuie și respectat, Tribunalul nu are nici o posibilitate de a penaliza o țară care ignoră deciziile sale.
Aşa-numitul "şef" al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a declarat, la începutul lunii martie, pentru presa rusă că Ucraina va dispărea ca stat, din cauza blocadei impuse împotriva Donbasului.
Totodată, acesta a comentat şi ultimatumul separatiştilor în cazul în care Kievul nu ia măsuri pentru a ridica această blocadă. "Numărătoarea inversă a început. Fiecare zi este un cui în sicriul ţării care înainte se numea Ucraina. Peste cel mult 60 de zile statul Ucraina, practic, va înceta să mai existe", a afirmat liderul rebelilor din Doneţk.
De asemenea, Zaharcenko a declarat că aşteaptă reluarea ostilităţilor în Donbas.
"Deja vreau să înceapă mai repede (ostilităţile, n.red RADOR), pentru a se încheia mai repede. Să nu ne mai acuze că noi am început'', a menţionat Zaharcenko.
Pe data de 15 februarie 2017, Guvernul de la Kiev a decretat stare de urgenţă energetică, din cauza deficitului de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatişti, a cărui furnizare este blocată de grupări naţionaliste ucrainene şi foşti luptători în Operaţiunea Antiteroristă din Donbas.