Procesul lui Klaus Iohannis, blocat. Avocații vor să îl mute în America

Procesul lui Klaus Iohannis, blocat. Avocații vor să îl mute în AmericaCarmen și Klaus Iohannis la biserică. Sursa foto Captură video

Avocații lui Klaus Iohannis continuă lupta pentru casa din centrul Sibiului. Imobilul a fost închiriat timp de mulți ani de familia fostului președinte. Procesul a ajuns într-o etapă în care avocații apărării ridică mai multe excepții juridice, reușind să întârzie procedura dorită de ANAF. Recent, aceștia au invocat incompetența Tribunalului Sibiu.

Procesul lui Klaus Iohannis ar putea fi judecat în SUA

Avocații familiei Baștea, de la care soții Iohannis au cumpărat imobilul din centrul Sibiului, au blocat procesul intentat de ANAF. Statul încearcă să anuleze certificatul de moștenitor, declarat deja ilegal pentru jumătate din casă, dar încă valabil pentru cealaltă jumătate.

Pentru a redeveni proprietar, statul român, prin ANAF, trebuie să obțină o sentință definitivă care să anuleze complet certificatul de moștenitor.

Tot în instanță, ANAF trebuie să corecteze datele din Cartea Funciară, astfel încât Statul Român să fie recunoscut ca proprietar legal. Abia apoi va putea solicita recuperarea sumelor încasate de familia Iohannis din chirii, potrivit Hotnews.

Ce spun avocații

Dosarul a fost deschis de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu. Procesul se desfășoară la Tribunalul Sibiu, iar pârâtă este Baștea Rodica.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a anulat deja dreptul de proprietate asupra unei jumătăți din locuință, printr-o sentință definitivă.

Pentru ca imobilul să revină statului, un judecător trebuie să stabilească oficial calitatea de proprietar. La ultimul termen, avocatul Rodicăi Baștea a invocat o excepție de necompetență a Tribunalului Sibiu și, implicit, a instanțelor din România.

El susține că, potrivit Codului Civil, procesele succesorale trebuie soluționate de instanțele din ultima reședință a lui Ioan Baștea, fostul soț al Rodicăi Baștea.

Cum Ioan Baștea avea ultimul domiciliu în SUA, avocații susțin că ANAF ar trebui să se adreseze instanțelor americane.

Procesul casei lui Klaus Iohannis. Când ar putea fi recuperate sumele obținute din chirii

Avocații au invocat și alte excepții privind necompetența Tribunalului Sibiu, bazându-se pe articole de lege care stabilesc că procesele de succesiune și cele de Carte Funciară trebuie judecate de judecătorii, nu de tribunale.

Judecător

Judecător. Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis și soția sa ar fi încasat chirii de aproximativ 300.000 de euro pentru imobilul din Sibiu. Fostul președinte a declarat că a folosit acești bani pentru a cumpăra alte trei case în Sibiu, pe care le deține și în prezent.

Jumătatea de casă vizată de actualul proces ar fi trebuit să îi revină Rodicăi Baștea, ca moștenitoare a soțului său. Cealaltă jumătate fusese moștenită de Carmen Iohannis și mama acesteia, în baza unui testament olograf care a fost anulat de instanțele din România.

Dacă ANAF obține o sentință favorabilă în acest dosar, va putea solicita înscrierea dreptului de proprietate și, ulterior, va putea cere recuperarea banilor de la Klaus Iohannis printr-un proces de executare.

Întreaga procedură ar putea dura câțiva ani.

„Pentru cota de 1/2 din imobilul mai sus amintit, înscrisă în Cartea funciară pe numele Baștea Rodica în baza Certificatului de moștenitor nr.7/06.02.2012, care în prezent nu a fost anulat de nicio instanță de judecată, depinzând de soluția definitivă pronunțată în dosarul 939/85/2016, a fost formulată acțiune la Tribunalul Sibiu având ca obiect anularea acestui certificat", anunța ANAF.