Procesul fetelor de la Pussy Riot naşte dezbateri aprinse privind puterea Bisericii Ortodoxe Ruse

Procesul intentat tinerelor din trupa rusească de muzică punk şi rock Pussy Riot a divizat liberalii şi conservatorii din societatea moscovită, remarcă BBC, într-o analiză pe această temă.

Cele trei membre ale formaţiei punk rock Pussy Riot au fost arestate şi sunt judecate, în prezent aşteptând verdictul referitor la controversata lor prestaţie din luna februarie, în care au interpretat, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, o melodie-protest faţă de implicarea bisericii ortodoxe ruse în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Mulţi liberali, care s-au aliat cu grupul punk, susţin că Patriarhul Kirill, conducătorul bisericii ortodoxe ruse, şi-a depăşit atribuţiile când l-a susţinut pe Vladimir Putin în campania electorală. Dar credincioşii ortodocşi, mai tradiţionali, spun că Patriarhul trebuie să aibă şansa de a revigora credinţa creştină şi participarea la slujbele din biserici, într-o societate majoritar ortodoxă. Acuzaţii şi apărare

Preotul Serghei Ribko a declarat că înţelege foarte bine dificultăţile cărora trebuie să le facă faţă Patriarhul. În timpul Uniunii Sovietice, Serghei a fost un tânăr hippy, care a devenit apoi preot şi a luptat contra persecutării Bisericii Ortodoxe de către comunişti. Şi acum iubeşte muzica rock şi încearcă să-i convingă pe colegii săi preoţi de valoarea unor trupe rock din anii '70, cum este Slade sau Deep Purple. Participă la concerte şi le spune oamenilor că libertatea fără Dumnezeu este imposibilă.

Ar trebui, teoretic, să fie un susţinător al acţiunilor de genul celei "puse în scenă" de trupa Pussy Riot,dar nu este aşa. "Ar fi trebuit să primească o pedeapsă cu munca forţată", a spus el, considerând că aceasta ar fi fost cea mai potrivită măsură ce ar putea fi luată contra fetelor. "Oricum, ele nu sunt cu adevărat muzicieni punk, pentru că au fost plătitte să facă acest lucru", consideră părintele.

Într-o mănăstire mică din nordul Moscovei se poate observa de ce părintele Serghei are astfel de sentimente, comentează sursa citată. "Biserica are nevoie de timp pentru a se dota cu talent şi aptitudini de manageriere a relaţiilor publice. Patriahul anterior, Alexei al III-lea, a fost nevoit să reconstruiască Biserica Ortodoxă de la zero, iar acum biserica este atacată şi acest lucru nu este corect", spune el.

Mulţi dintre tinerii ruşi care au discutat cu jurnaliştii BBC susţin protestul trupei Pussy Riot şi nu sunt de acord cu poziţia bisericii în această chestiune. Ei cred că Patriarhul nu şi-a păstrat neutralitatea, la care se aşteaptă toată lumea de la el, şi, de fapt, legitimează activitatea statului rus.

"Biserica leagă oamenii de Dumnezeu, dar acum acest două entităţi - biserica şi guvernul - sunt legate şi nu ar trebui să fie aşa", spune Nikolai Polozov, un creştin ortodox, avocatul tinerelor de la Pussy Riot. "Atacuri" asupra bisericii şi a Patriarhului Cu toate acestea, biserica se simte ameninţată, în timp ce luptă să aducă mai multă lume la slujbele de duminică (mai puţin de 10% dintre ruşi merg la biserică în mod regulat), şi se vorbeşte despre "o campanie murdară" îndreptată contra Patriarhului. Este vorba despre articolele publicate în presa scrisă şi online, în ultimele luni, care arată că liderul bisericii ruseşti se bucură de un lux aparte, care contravine legământului de sărăcie pe care l-a făcut atunci când a devenit călugăr.

S-a vorbit despre un proces legat de un apartament de lux care i-ar aparţine, în Moscova. Procesul s-a terminat cu acordarea unei despăgubiri de 500.000 de dolari unei femei care acţiona în numele Patriarhului. A mai fost o poveste legată de ceasul elveţian în valoare de 30.000 de dolari cu care Patriarhul a fost fotografiat purtându-l la mână în timpul unei slujbe religioase din Ucraina, în 2009. Ulterior, într-o altă fotografie, jurnaliştii au remarcat că ceasul de la mâna Patriarhului a fost şters, deşi imaginea sa se reflecta în masa la care stătea.  

Toate cele trei episoade este posbil să fi fost puse la cale în mod intenţionat, spune Andrei Zolotov, membru al bisericii şi jurnalist specializat în religie, editor la publicaţiei Russia Profile. "Nu exclud deloc ca oamenii de la Kremlin să fi decis că Patriarhul are un cuvânt prea greu de spus şi să dorească să-l pună la punct", explică el. Zolotov crede că scandalul recent nu făcut decât să adâncească neîncrederea existentă deja în sânul societăţii şi va avea efecte pe termen lung.

Majoritatea ruşilor sunt, însă, de acord că protestul fetelor de la Pussy Riot va avea un impact important asupra modului în care biserica este văzută în Rusia condusă de Vladimir Putin. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/DgQS8FAXENQ" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>