Procesul de îmbătrânire diferă pentru fiecare om. Ce spun cercetătorii de la Stanford

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite susțin că procesul de îmbătrânire este diferit pentru fiecare persoană, fiind mai aleatoriu decât s-a crezut până acum, făcându-și apariția în diferite părți ale corpului și în anumite momente. La ce rezultate au ajuns oamenii de știință.

Îmbătrânirea diferă de la persoană la persoană

Procesul de îmbătrânire „este, totodată, ceva personal, ceva ce are loc la un nivel molecular unic în interiorul fiecăruia dintre noi, iar procesul se poate afla parţial sub controlul nostru” se precizează în text.

În acest articol se arată că, dacă aflăm modul în care organele îmbătrânesc, „am putea fi capabili să frânăm sau să accelerăm acest proces, în funcţie de modul în care trăim.”

Folosindu-se de genetică, biologia moleculare avansată și „big data” (volume mari de date) utilizate pentru analizarea probelor de sânge de la subiecți, oamenii de știință pot preciza care dintre aceștia sunt „bătrâni la creier” sau „bătrâni la inimă”, Astfel, pot determina dacă creierele lor, respectiv inimile par mai bătrâne față de restul corpului, sau dacă, din contră, au un creier mai tânăr decât restul organelor.

În același mod se poate determina dacă o persoană are ficatul tânăr sau muşchi îmbătrâniţi. Se arată că oricare organ poate fi primul care arată semne de îmbătrânire extremă.

Bătrâni. Sursă foto: Wikimedia

Cum suntem afectați

Studiul arată că cei care sunt bătrâni la inimă au șanse mai mare să dezvolte insuficienţă cardiacă decât alţii, în timp ce oamenii care sunt tineri la șanse cu aproximativ 80% mai mici de a dezvolta demenţă la vârsta înaintată.

„Consecinţele pentru sănătatea noastră sunt considerabile. În unul dintre cele mai ample studii realizate pe oameni până acum pe tema îmbătrânirii organelor, oamenii de ştiinţă de la Stanford au descoperit că cei bătrâni la inimă sunt mult mai predispuşi să dezvolte insuficienţă cardiacă decât alţii, în timp ce aceia care sunt tineri la creier prezintă un risc cu aproximativ 80% mai mic de a dezvolta demenţă la vârsta înaintată comparativ cu persoanele care au creiere (în stadiu) mediu sau sunt îmbătrânite”, a precizează în text.

Hamilton Se-Hwee Oh, cercetătorul care a condus studiul în timp ce se afla la Universitatea Stanford, declară că rezultatele evidențiază „cât de complicată este îmbătrânirea”.

De asemenea, aceste rezultate sunt unele dintre primele şi posibil cele mai practice concluzii în știința care studiază îmbătrânirea umană, conform Agerpres.ro