Evenimentul ZileiJustitieProcesul Colectiv a ajuns la final. Judecătorii au programat trei zile pentru dezbaterile finale

Procesul Colectiv a ajuns la final. Judecătorii au programat trei zile pentru dezbaterile finale

Procesul Colectiv a ajuns la final. Judecătorii au programat trei zile pentru dezbaterile finale
Începând de vineri, 17 decembrie, au fost programate dezbaterile finale, la Curtea de Apel București, în dosarul Colectiv. Acestea se vor desfășura în trei zile diferite.

Magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti au stabilit ca ultimele termene din acest dosar să fie programate vineri, luni şi marţi. După dezbaterile finale, va urma perioada de deliberări și va fi pronunțată decizia finală.

Procesul „Colectiv” se află în faza de apel, după ce, în data de 16 decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat condamnări pentru primarul Cristian Popescu Piedone, mai mulți funcționari din Primăria Sector 4, patronii clubului în care s-a produs incendiul, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Ne puteți urmări și pe Google News
foto: facebook / Popescu.Piedone

Condamnările pronunțate de Tribunalul București

Popescu-Piedone a primit o condamnare la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. El a fost trimis în judecată în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Milioane de euro sub formă de daune

Conform deciziei Tribunalului, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro. Beneficiarii acestor sume sunt victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească 8 milioane lei mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară. Acestea reprezintă cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel persoanele condamnate, dar şi de către procurori.


Accesează: