La Curtea Europeană de Justiție a început procesul prin care Ungaria și Slovacia contestă cotele de refugiați impuse de la Bruxelles.
Cele două țări membre UE și-au expus miercuri, 10 mai, obiecțiile și poziția față de cotele de refugiați, negociate în septembrie 2015, arătând că s-au făcut grave erori procedurale.
Anterior, premierul ungar Viktor Orban a vorbit despre o „sinucidere națională” și „cote obligatorii”, iar omologul său slovac, Robert Fico, a acuzat „diktatul” UE în problema imigrației.
Cele două țări ar trebui să primească împreună cifra de 2096 de imigranți, pe care Bruxelles-ul nu o consideră „prea mare”, însă Budapesta și Bratislava au afirmat că nu cifra este problema, ci principiul impunerii unei obligații „de sus”.
Acțiunea în justiție a Ungariei și Slovaciei a fost deschisă în decembrie 2015 și se concentrează pe 16 puncte care conțin presupuse erori de procedură făcute de Uniunea Europeană.
De pildă, scrie EurActiv, Budapesta susține că Consiliul de Miniștri al UE a alterat substanțial planul Parlamentului European privind refugiații, după care nu l-a mai trimis înapoi Legislativului spre aprobare.
Ungaria mai arată și că, atunci când a fost luată decizia, nu au fost disponibile „versiuni ale ciornei deciziei în limbile oficiale ale Uniunii”.
Și Slovacia a invocat erori procedurale și susține că decizia are „caracterul unui act legislativ” și de aceea trebuia adoptată printr-un proces legislativ normal.