Un proces istoric a început la Ierusalim: justiţia trebuie să decidă cui aparţine arhiva celui care a salvat peste o mie de evrei în timpul Holocaustului.
Faimosul document ce datează din 18 aprilie 1945 conţine numele a aproximativ opt sute de muncitori evrei, pe care industriaşul german Oskar Schindler, membru al partidului nazist, i-a salvat de la trimiterea în lagăre de exterminare, angajându-i în fabricile sale.
Documentul se află în mijlocul unei bătălii judiciare între centrul israelian pentru studierea Holocaustului Yad Vashem şi executorii testamentari ai văduvei lui Oskar, Emilie Schindler, scrie rfi.ro.
În 1999, Yad Vashem primeşte din Germania o valiză plină cu mii de documente, printre care şi două copii ale "listei lui Schindler". Conţinutul valizei, cu o valoare istorică şi financiară inestimabilă a fost descoperit din întâmplare de o anume Anne-Marie Staehr, după moartea lui Schindler. Legatara familiei Schindler, Erika Rosenberg, susţine că aceasta a fost amanta industriaşului german şi că şi-ar fi însuşit ilegal valiza cu preţioasele documente.
După moartea presupusei amante, copiii acesteia au găsit în casa ei valiza, pe care au trimis-o apoi unui ziar german, care la rândul lui a trimis-o la Yad Vashem.
Centrul pentru studierea Holocaustului spune că valiza se află în posesia sa în mod legal şi că Anne-Marie Staehr a avut o relaţie platonică, în realitate, cu Oskar Schindler, care i-ar fi dat de bună voie valiza respectivă.
O poveste încâlcită aşadar şi o bătălie judiciară ce se anunţă destul de dură.