Problemele se țin lanț în sistemul medical. „Realitatea din acest moment arată cu totul altfel”

Sursa foto: Arhiva EvZ

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș, a vorbit despre problemele sistemului medical și despre situația critică de la secțiile ATI.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș, a vorbit despre problemele pe care le ridică valul al treilea al pandemiei. Acesta a spus că secțiile ATI sunt la un pas de colaps, iar persoanele care ajung în spital au dezvoltat forme grave ale bolii deoarece, în cele mai multe cazuri, acestea nu s-au vaccinat.

„E clar că toți ne dorim o vară liniștită, dar realitatea din acest moment arată cu totul altfel. Colmatarea nu este legată doar de locurile de terapie intensivă, e valabil pentru toate locurile de internare, inclusiv în spitalele care nu sunt în circuitul Covid. În momentul în care a venit al treilea val, existau deja pacienți în secțiile de terapie intensivă și acei pacienți au perioade lungi de internare.

Al doilea aspect este tulpina din Marea Britanie, care se transmite mult mai ușor și care dă forme severe și la cei tineri și de vârstă medie. (…) Fiind o variantă care se transmite mult mai ușor și pentru că, în general, tinerii sunt cei care interacționează, vom avea un număr foarte mare în rândul lor. Este motivul pentru care avem mai multe forme severe la tineri în valul al treilea.”, a explicat medicul Adrian Marinescu la TVR.

Cadrul medical a declarat că pacienții care au forme severe și critice, în cele mai multe dintre cazuri, nu și-au făcut vaccinul.

„Acest lucru ne demonstrează că vaccinul ne protejează în sensul că dacă facem o infecție, facem o ușoară sau medie, în niciun caz una complicată – un element extrem de important”.

„În momentul în care avem o simptomatologie respiratorie, trebuie să luăm în calcul că există o mare probabilitate să fie o infectare cu SARS-Cov-2 și trebuie să luăm legătura cu medical de familie au cu un medic specialist și să ne testăm.

În momentul în care testul este pozitiv, trebuie să facem o evaluare telefonică cu medicul de familie, care trebuie să aprecieze dacă trebuie să ajungem repede la spital sau nu și, de aici, cred că multe lucruri s-ar așeza mult mai bine.

Rămân acasă și sunt monitorizați prin intermediul medicilor de familie cei care au forme asimptomatice sau forme ușoare și care nu au boli asociate. În cazul celor care au acești factori de risc, ei trebuie să ajungă la spital pentru a fi evaluați”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.