Hipotensiunea, adică tensiunea prea mică este un subiect abordat de cardiologul Alice Munteanu, care explică cum și de ce apare această insuficiență, dar și cum o putem preveni. Tensiunea arterială scăzută se manifestă prin stări de amețeală, de leșin ori de căldură care pornește din zona superioară a toracelui. Foarte important este să nu consumăm ceaiuri destinate scăderii tensiunii, pentru că pot avea un efect invers.
Tensiunea arterială scăzută este frecventă în rândul populației vulnerabile, îndeosebi copii și bătrâni cu probleme de inimă.
„Este un apanaj al tinerilor, atât la copii, cât şi tineri. Persoanele vârstnice care au patologie cardiovasculară şi care medicaţia în plus sau patologia asociată, deshidratarea sau expunerea la căldură excesivă, scad brusc tensiunea arterială", spune Alice Munteanu, pentru Antena 3.
Cauzele hipotensiunii
Tensiunea arterială scăzută se manifestă prin stări de amețeală, de leșin ori de căldură care pornește din zona superioară a toracelui.
Printre cauzele hipotensiunii pot fi identificate boli precum răceli sau diareea, care duc la apariția unor infecții, frisoane ori febră.
Pe lângă asta, expunerea la soare reprezintă un alt factor de risc, căci provoacă accidente vasculare grave în rândul vârstnicilor, mai ales în sezonul de vară, când razele soarelui sunt foarte puternice în intensitate.
Mai mult, boala Parkinson este cunoscută în rândul medicilor ca fiind generatoare de hipotensiune.
Parametrii unei tensiuni mici
Pentru a se considera că este vorba despre hipotensiune, medicii iau în calcul tensiunea sistolică, care va scădea cu 20 mmHg și cea distolică care va înregistra cu 10 mmHG mai puțin față de normal.
Pentru cei care au trecut de prima tinerețe, o tensiune sistolică nu trebuie să scadă sub 90 mmHg, iar cea distolică sub 60 mmHg. Pentru populația tânără, astfel de valori sunt normale.
Pentru măsurarea tensiunii, este bine să repetăm procesul de cel puțin trei ori, la ambele brațe. Cu datele colectate vom realiza o medie, iar dacă există diferențe între cele două brațe, atunci luăm în calcul că poate exista suspiciunea unei boli de inimă periculoase.
Foarte important este să nu consumăm ceaiuri destinate scăderii tensiunii, pentru că, asociate cu alte medicamente, acestea pot avea efectul invers, adică scăderea și mai mult a tensiunii arteriale.
Fumatul în timpul sarcinii, pericol pentru făt
Un studiu condus de Universitatea din Western Australia (WA) a demonstrat că riscul de hipertensiune arterială la adulţi poate să fie declanșat înainte de naștere. Alimentația nocivă și fumatul în timpul sarcinii pot agrava boala.
Studiul de la Universitatea din Western Australia (WA) arată că riscul de hipertensiune arterială își poate face simțită prezența înainte de naștere. Documentarea, publicată miercuri în Journal of Hypertension, a folosit statistici din cadrul „Studiului Raine”.
Specialiștii au analizat sănătatea adulților de la începutul vieții, apelând la măsurători cu ultrasunete, pentru a modela traiectoriile de dezvoltare intrauterină în diferite etape ale sarcinii.
Perioada intrauterină, deosebit de importantă pentru viitorul adult
Hipertensiunea arterială la adulți pornește de la dezvoltarea limitată în perioada intrauterină şi afectarea creșterii.
„Am descoperit că bebeluşii cu o dezvoltare sub medie la nivelul capului şi abdomenului prezintă un risc mai mare de hipertensiune la vârsta adultă, cu o tensiune arterială sistolică cu 3,5 mmHg mai mare”, a declarat autorul principal al studiului, medicul Ashish Yadav.
Potrivit lui Yadav, studiile efectuate în rândul populaţiei au demonstrat că o tensiune arterială cu 3,5 mmHg mai mare la persoane adulte corespunde unui risc cu 6-10% mai mare de deces asociat bolilor de inimă, şi unui risc cu 10% mai mare de accident vascular cerebral.
„Studiul nostru oferă noi dovezi că există diferite modele de creştere fetală şi că acestea joacă un rol critic în predispoziţia copilului la riscul viitor de boli de inimă şi accident vascular cerebral”, a precizat specialistul.