Probleme pentru o mare companie de asigurări din Italia. În România, Euroins și Cityinsurance sunt deja în procedura falimentului

Probleme pentru o mare companie de asigurări din Italia. În România, Euroins și Cityinsurance sunt deja în procedura falimentului Masini / Sursa foto: Arhiva EVZ

Una dintre cele mai mari companii de asigurare din Italia a intrat în incapacitate de plată și a fost plasată de autoritatea italiană de supraveghere, sub o atentă monitorizare. Vinerea trecută, patru mari companii de profil din Italia și Allianz au semnat un acord în valoare de mai multe miliarde de euro pentru salvarea companiei Eurovoita.

La începutul acestui an, autoritatea italiană de supraveghere în domeniul asigurărilor (IVASS) a decis să plaseze compania de asigurare Eurovita în stare de monitorizare, fiind desemnat un comisar special care să supravegheze toate operațiunile economice.

Primii patru asigurători italieni și compania germană Allianz (ALVG.DE) au convenit vinerea trecută asupra unui acord de salvare a companiei Eurovita, în valoare de mai multe miliarde de euro.

Asigurătorii Generali (GASI.MI), Intesa Sanpaolo Vita (PST.MI), Poste Vita (PST.MI), UnipolSAI (US.MI) și Allianz vor înființa o nouă companie care va prelua polițele de asigurare de viață ale Eurovita.

Polițele de asigurare în valoare de peste zece miliarde de euro vor fi transferate către noua companie, adică două treimi din activele totale ale Eurovita, de la finalul trecut anului trecut, a declarat pentru Reuters, un oficial italian apropiat de această tranzacție.

A fost afectată de creșterea ratelor la creditele bancare

Analiștii economici susțin că problemele cu care se confruntă Eurovita se datorează creșterii ratelor dobânzilor. Multe dintre firmele de asigurări cumpără acțiuni guvernamentale, cu dobânzi pozitive, pentru a genera profituri mai mari, din care, mai apoi, să poate plăti daunele la polițele de asigurare.

Ratele mai mari i-au determinat pe mici investitori să își încheie polițele și să reinvestească banii în căutarea unor randamente mai bune, obligându-i pe asigurători să vândă obligațiunile de bază în pierdere.

IVASS a a anunțat că problemele Eurovita au fost agravate de o ineficientă gestionare a riscurilor și de refuzul proprietarului, firma britanică de private Equity Cinven, de a investi mai mult capital.

Măsurile de supraveghere prudențială au fost prelungite

Autoritățile italiene au luat decizia a menține măsurile dispuse în cazul Eurovita, până la data de 31 octombrie.

De asemenea, cele cinci companii de asigurări care au semnat acordul pentru salvarea companiei Eurovita a conceput și un plan de răscumpăre a polițelor, păstrând în același timp obligațiunile suport până la scadență și neutralizând eventualele pierderi. Potrivit unor surse menționate de Reuters, finanțarea se ridică la șase miliarde de euro.

Jurnaliștii italieni scriau în data de 7 iunie, că Altroconsumo, împreună cu alte 13 asociații de consumatori, s-au întâlnit cu comisarul numit de IVASS pentru a căuta o soluție  împreună cu băncile și cu alți asigurători, pentru a Slava Eurovita.

Situația Eurovita semănă foarte mult cu starea de faliment dispusă de o instanță de judecată în cazul celor două companii românești de profi, Euroins și City Insurance.

Cunoscutul jurnalist de la Evenimentul Zilei, Dan Andronic, a scris mai multe anchete de presă despre situația de la City Insurance.