Probleme majore pe piața muncii. Numărul tinerilor din Generația Z, categoria cheie pentru angajatori, în scădere semnificativă

Probleme majore pe piața muncii. Numărul tinerilor din Generația Z, categoria cheie pentru angajatori, în scădere semnificativă

România se va confrunta în următorii ani cu o situație catastrofală în ceea ce privește piața muncii, având în vedere că ponderea uneia dintre cele mai importante categorii de personal pentru angajator a ajuns la un minim istoric.

Sunt din ce în ce mai puțini tineri pe piața forței de muncă, ca urmare a schimbărilor demografice din ultimii ani. Ponderea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a scăzut de la un an la altul, ajungând până la un minim istoric. Aceasta este cea mai importantă categorie de angajați pentru un angajator.

Numărul tinerilor scade semnificativ

Potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică, în urma Recensământului Populaţiei din 2022, România are o populaţie rezidentă de 19,05 milioane de locuitori, cu 1,1 milioane locuitori mai puţin decât în 2011, când a avut loc ultimul recensământ.

Numărul tinerilor a scăzut de la un an la altul, ceea ce dă motive de îngrijorare pe piața forței de muncă. Dacă la nivelul anului 1930 grupa de vârstă 15-24 de ani avea o pondere de circa 21% în totalul populaţiei, în 2021, ponderea Gen Z în totalul populaţiei a ajuns la numai 10,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

La această problemă se mai adaugă o alta, și anume menținerea acestor tineri la locul de muncă, deoarece ei vin cu principii și cu dorințe cu totul și cu totul diferite. „Tinerii de 20 şi ceva de ani nu au probleme în a-şi delega şeful să facă anumite sarcini, să ceară zile libere pentru întreţinerea sănătăţii mintale, să muncească mai puţin dacă deja şi-au îndeplinit ţinetele pentru o zi şi să-şi stabilească de unii singuri propriile ore de lucru. Este un contrast profund faţă de stilul de lucru cu care au fost obişnuiţi millennialii obsedaţi de muncă şi cu orare supraaglomerate“, se arată într-un articol publicat de Business Insider.

Cerințele tinerilor din Gen Z le ridică probleme angajatorilor

Printre cerințele tinerilor la locul de muncă se numără posibilitatea alegerii unui interval orar de muncă, 45% dintre angajați dorind acest lucru, 36% vor mai multe zile de concediu şi 35% vor opţiuni flexibile inclusiv legate de locul în care este prestată activitatea.

De asemenea, tinerii din Gen Z au şi un cu totul alt comportament la locul de muncă față de angajații de până acum. În cele mai multe cazuri, reușita lor pe plan profesional vine odată cu împlinirea unor pasiuni sau ţeluri individuale, care pot să nu coincidă cu cele ale angajatorului şi care nu au legătură cu viaţa de familie, potrivit știripesurse.ro.