Inflația din zona euro este grav afectată de prețurile foarte mari ale gazelor naturale, arată o nouă cercetare publicată luni de Banca Centrală Europeană.
Prețurile gazelor naturale au crescut vertiginos la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, la începutul anului 2022. Acest lucru a contribuit la creșterea inflației în zona euro cu două cifre până în toamna aceluiași an.
Acest eveniment a declanșat cel mai abrupt ciclu de majorare a ratelor BCE de până acum.
Prețurile gazelor erau legate de cele ale petrolului. Cele două au fost decuplate în ultimele două decenii, pe măsură ce piețele au fost liberalizate. Gazele joacă acum un rol unic, de sine stătător. "În comparație cu șocurile legate de prețul petrolului, șocurile legate de prețul gazului au o influență cu aproximativ o treime mai mică asupra inflației globale", au declarat autorii lucrării, economiști la Banco de Espana și BCE. "Gazul este mai important în ceea ce privește producția decât în coșul de consum. Efectele indirecte domină", se arată în document.
Zona euro în viitor
Autorii au susținut că o creștere de 10% a prețului gazelor duce la o transmitere de aproximativ 0,1 puncte procentuale. Având un efect inflaționist persistent peste un an. "Având în vedere că creșterea prețurilor la gaze între începutul anului 2022 și vârful atins în august 2022 a fost de aproape 200%. Aceasta s-ar traduce printr-o creștere a inflației de aproximativ 2 puncte procentuale", a estimat lucrarea. Prețurile gazelor au scăzut de atunci. De asemenea, prețurile la energie au exercitat presiuni în sensul scăderii asupra inflației în cea mai mare parte a acestui an. Prețurile gazelor naturale evoluând într-o bandă relativ îngustă în jurul nivelurilor de la jumătatea anului 2021.
Șocurile neașteptate ale prețurilor la gaze au un impact inflaționist mai mare asupra țărilor care tind să fie utilizatori mai intensivi de gaze în producție sau în generarea de energie, au declarat cercetătorii. "Rezultatele noastre sugerează că modificările neașteptate ale prețului gazelor naturale sunt mai importante pentru inflația din Germania, Spania și Italia decât pentru cea din Franța", se arată în document, potrivit Reuters.