Probleme în paradis. Seychelles, arhipelagul heroinei

Injectată sau inhalată, eroina nu face discriminări în Seychelles. Ea trece peste clasele sociale și peste generații.

Graham Moustache este un fost heroinoman: „Heroina te distruge. Te trezești dimineața, te simți rău în corpul tău. Singurul tău orizont este următoarea doză”. În Seychelles, arhipelag în oceanul Indian, 5% din cei 95.000 de locuitori sunt heroinomani, adică aproximativ 10% din populația activă.

Un trist record mondial, potrivit autorităților acestui arhipelag mai mult reputat la nivel internațional pentru plajele sale paradisiace și pentru turismul său de lux decât pentru probleme legate de droguri.

În comparație, la scară mondială, 0,4% din populație era consumatoare de opiacee în 2016, din care majoritatea erau asiatici, potrivit unui raport al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate, citat de AFP. Seychelles se află în fruntea plutonului, alături de țări producătoare de opiacee precum Afganistan, potrivit datelor naționale adunate de ONU.

Graham Moustache ( 29 ans) a început cu heroina din adolescență. „Am patru frați și două surori. La un moment dat, cu toții consumam heroină”.

„Am fost de două ori în închisoare pentru furt. Mama mea m-a denunțat, nu mai știa ce să facă”, a spus el. „Uneori nu aveam destui bani și trebuia să aleg între a mânca și a cumpăra heroină. Alegeam heroina”.

Graham așteaptă, departe de hotelurile luxoase și uahturile ultramoderne, pe un teren viran din Mamelles, o localitate din Mahe, cea mai mare insulă din Seychelles: este ora de distribuire a metadonei, medicament ce substituie heroina.

„ Nu mai consum heroină de mai bine de un an. Mi-am găsit un loc de muncă ca pescar și îmi pot vedea cei doi copii ai mei, gemeni, în vârstă de șapte ani", a spus Graham.

Între timp, o dubiță se apropie de coada formată de zeci de heroinomani pentru a-și lua doza de metadonă, în cadrul unui program guvernamental de combatere a drogurilor pe arhipelag.

Injectată sau inhalată, eroina nu face discriminări în Seychelles. Ea trece peste clasele sociale și peste generații.

Seychelles a fost lovit de consumul de droguri începând cu 2010 când au apărut noile rute de heroină care treceau prin Africa de Est, traversând o populație cu o putere de cumpărare ridicată în comparație cu multe țări africane (cu un salariu mediu de 390 de euro).

În această privință, mulți observatori spun de paradoxul din Seychelles: este singura țară africană considerată cu „venituri mari” de către Banca Mondială, în special datorită unui sector turistic în creștere constantă, dar unde aproximativ 40% din populație trăiește sub pragul sărăciei, conform cifrelor din 2015.

„Problema a luat această amploare pentru că am reacționat prea târziu”, a declarat Patrick Herminie, directorul Agenției pentru prevenirea abuzurilor legate de droguri și reabilitării.

„În 2011, ne-am dat seama că 1.200 de oameni consumau heroină și am adoptat o abordare punitivă”, spune Herminie. „Am confundat traficanții cu victimele lor”.

În 2017, un raport arăta că numărul dependenților de heroină a crescut la 5.000. Autoritățile și-au schimbat abordarea. Dependența de heroină este declarată prioritate a sănătății publice și este tratată ca o boală. A fost lansat un program gratuit de distribuție de metadonă împreună cu monitorizarea medicală.

Bugetul de stat dedicat dependențelor de droguri a atins la 75 de milioane de rupii de Seychelles (5 milioane de euro) pentru 2020, de aproape zece ori mai mult decât bugetul pentru 2016.

„Drogurile nu mai sunt un tabu”, remarcă Noéllie Gonthier, de la ONG-ul Seychelles SEE, care luptă împotriva dependenței de droguri.

Cu atât mai important cu cât nu se referă doar la heroină. „Avem o problemă cu dependențele din această țară, alcool, țigări, marijuana”, spune și Patrick Herminie. „În momentul de față, este heroina, dar, la un moment dat, poate fi altceva."

Fenomenul a devenit atât de obișnuit încât în școli, „uneori copiii de patru sau cinci ani imită injecția de heroină în braț, pentru a se juca”, deplânge Noéllie Gonthier.

2500 de heroinomani participă la „programul cu metadonă” dirijat de autorități.

Toți indicatorii legați de consumul de heroină s-au îmbunătățit: criminalitatea a scăzut cu 45%, numărul anual de cazuri de hepatită C cu 60%, iar șomajul în rândul tinerilor a scăzut de la 6,5 la 2,1 %.

Dar , dependența rămâne o bătălie de zi cu zi pentru unii. Cu atât mai mult cu cât pentru a concura metadonă gratuită, dealerii au scăzut prețul dozei de heroină.

Cu o țigară în colțul gurii, un taximetrist explică: „Metadona nu este rea, înlătură lipsa heroinei, dar nu îți dă aceleași senzații”. „Uneori o iau de la început. Suntem o insulă mică în mijlocul oceanului. Ce putem face aici?”