Probleme arzătoare luate în discuție de CCR. Ce vor decide membrii instituției?
- Andrei Calin
- 7 octombrie 2020, 09:24
Sunt așteptate pronunțări pe mai multe cazuri importante.
Curtea Constituţională a României urmează să discute, azi, sesizarea USR şi UDMR ce vizează legea prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare din nordul Capitalei trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
USR a anunţat că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative, adoptată în data de 2 septembrie, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ.
„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi „tunuri imobiliare” . Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună, membră în Comisia pentru industrii şi servicii, citată într-un comunicat transmis Agerpres.
Sesizări de la USR, PNL, PMP și PSD
Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului. „În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”.
Tot în cadrul ședinței de azi, CCR dezbate sesizările celor de la USR, PNL, PMP şi PSD asupra Legii de modificare a articolului 435 din Codul fiscal, care prevede că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare.
USR susţine că actul normativ restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).
Prin obligarea întreprinderilor la suportarea costurilor pentru înfiinţarea depozitelor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, devine dificilă, dacă nu imposibilă, funcţionarea acestora, se mai arată în sesizarea USR.
Acțiunea lui Klaus Iohannis
Un alt subiect este legat și de sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului privind neconstituţionalitatea actului normativ care modifică şi completează Legea 94/1992 referitoare la organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, legea criticată încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv pe cele care consacră principiul bicameralismului.
Şeful statului susţine că legea încalcă articolul 140 din Constituţie, prin prevederea care îi atribuie preşedintelui Curţii de Conturi aceleaşi competenţe ca şi plenului acesteia.
Un alt articol care încalcă Constituţia, în opinia preşedintelui, este cel care prevede că „reprezentanţii entităţilor auditate, care au acţionat pe baza punctelor de vedere, documentelor emise sau aprobate de organele cu atribuţii de reglementare şi avizare, nu răspund pentru consecinţele măsurilor administrative luate în urma recomandărilor sau dispoziţiilor, după caz, cuprinse în acestea.”