În Republica Moldova a fost organizată, vineri, o dezbatere ce a acvut ca temă Tezaurul României rămas de mai bine de 100 de ani în posesia Rusiei. Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Republicii Moldova, a vorbit despre acest subiect, unul dureos, la care se face referire periodic.
Problema Tezaurului României, care este confiscat de Rusia de mai bine de 100 de ani, abordată la o întâlnire oficială din Republica Moldova
Oficialul de la Chișinău a remarcat că Tezaurul României, ce a fost trimis în Rusia în anul 1916, marchează un moment trist în istoria națională: „Timp de peste un secol, autoritățile române au căutat soluții pentru recuperarea tezaurului, dar eforturile nu au adus rezultate”.
De asemenea, Dragu a mai punctat că această chestiune nu este doar una ce vizează un aspect economic. Ci este una ce ține de dreptate, dar și dedemnitate istorică. Recuperarea tezaurului ar reprezenta nu doar o reparație materială, ci și o recunoaștere oficială a unui capitol dureros pentru români: „Această cauză continuă să fie susținută de diverse instituții, de istorici, de cercetători și rămâne un obiectiv important”.
Informații inedite prezentate la eveniment de reprezentanții Băncii Naționale a României
În cadrul evenimentului repsectiv, oficialii Băncii Naționale a României au prezentat informații inedite și spectaculoase legate de un episod singular în istoria modernă, în care rezerva monetară a unei țări a fost încredințată unui aliat, iar garanțiile și angajamentele asumate nu au fost respectate, deși erau conforme tuturor normelor și cutumelor internaționale din toate epocile.
Pe lângă îndeplinirea obiectivelor specifice, este de datoria băncilor centrale să faciliteze cunoașterea și să aducă în atenția cetățenilor valorile culturale și istorice naționale, a mai afirmat Anca Dragu la întâlnirea de astăzi. „Cu atât mai mult, atunci când evenimentele istorice sunt legate de instituția noastră, mesajul dobândește valențe suplimentare de implicare și responsabilitate”.
sursa: bnm.md.