Subiectul Tezaurului depozitat în Rusia, în timpul primului război mondial, reprezintă o problemă extrem de importantă pentru România, a declarat, azi, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
UPDATE: Rusia regretă faptul că România încearcă să ridice în Consiliul Europei problema restituirii a peste 93 de tone de aur, transferate în Rusia în perioada Primului Război Mondial, şi îi cere Bucureştiului "să nu scormonească trecutul", a declarat, azi,purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, potrivit Agerpres. "Considerăm că încercările de a scormoni trecutul, în condiţiile actuale, sunt contraproductive şi ele nu pot decât să trezească emoţii inutile, să distragă atenţia de la rezolvarea unor probleme concrete cu adevărat actuale ale colaborării bilaterale, şi ele nu sunt puţine", a afirmat diplomatul rus, în cadrul unei conferinţe de presă. "Nu este prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze acest subiect care şi-a pierdut demult actualitatea", a mai declarat diplomatul rus. El a adăugat că, în dialogul politic actual dintre România şi Rusia, subiectul legat de tezaurul românesc nu există. Această temă, a apreciat Lukaşevici, trebuie lăsată istoricilor.
Demersurile părţii române "Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv adoptat de APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei -n.r.), pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face, pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică, pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi", a declarat Corlăţean. De asemenea, el a arătat că MAE face demersuri, în primul rând, pentru reluarea activităţii comisiei mixte de istorici româno-ruse, care "a fost îngheţată de mai multă vreme". Ministrul de Externe a precizat că subiectul preocupă autorităţile române, care fac demersuri pentru reluarea activităţii comisiei mixte, create în baza Tratatului politic bilateral cu Federaţia Rusă. MAE român a precizat că a urmărit cu atenţie adoptarea de către APCE a Rezoluţiei care cere Moscovei să continue inclusiv negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea Tezaurului, adăugând că această rezoluţie vine în întâmpinarea demersurilor părţii române. "Îndemnul forului parlamentar al Consiliului Europei de a continua eforturile în plan bilateral pe această temă vine în întâmpinarea demersurilor părţii române şi a activităţii complexe desfăşurate la nivelul experţilor Comisiei comune de la convenirea, cu partea rusă, a acestui format de dialog", se menţionează în precizarea MAE pentru Mediafax. De asemenea, MAE precizează că discuţiile bilaterale privind problematica Tezaurului României se poartă în cadrul Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, constituită în baza Declaraţiei comune a miniştrilor Afacerilor Externe, semnată la 4 iulie 2003. Potrivit Declaraţiei Comune a miniştrilor Afacerilor Externe, Comisia este de interes public, fiind alcătuită din istorici şi din specialişti în diverse domenii. În vederea atingerii obiectivului Comisiei, membrii săi studiază, din perspectivă istorică, relaţiile româno-ruse, cercetând şi examinând fapte şi documente relevante în acest scop.