Problema testelor psihologice ale polițiștilor nu se rezolvă prin propunerile ministerului
- Vlad Alexandru
- 11 ianuarie 2018, 00:00
Scandalul poliţistului pedofil a făcut-o pe Carmen Dan să iasă, marţi, la rampă cu o declaraţie şocantă: „Am aflat cu stupefacţie că în majoritatea unităţilor din Poliţia Română se folosesc teste psihologice fără licenţă”.
În aceeaşi conferinţă de presă a anunţat că există în dezbatere încă din luna decembrie un ordin de ministru, care să reglementeze această activitate din cadrul MAI. „Deja aveam în transparenţă un proiect de ministru de modificare care reglementează această activitate, pentru că la finalul anului trecut, anterior acestui nefericit eveniment, ne-am gândit că avem nevoie de câteva modificări”, a spus ministrul de Interne, sugerând astfel că în curând vom avea o noua reglementare care să blocheze accesul în Poliţia Română a unor angajaţi cu probleme psihice.
Documentul nu vorbeşte despre licenţierea testelor
Evenimentul zilei a intrat în posesia documentul despre care vorbeşte ministrul de Interne, dar în el nu se vorbeşte nimic despre modificarea testelor aplicate poliţiştilor şi nici măcar despre licenţierea lor. Ba, mai mult, modificările aduse de Carmen Dan nu schimbă aproape cu nimic vechiul ordin, dat în 2015 de Gabriel Oprea, ministru la acea dată. Nota de fundamentare este una generală, în care se spune că „un considerent care a dus la inițierea unui demers de modificare a acestui ordin a rezultat din analiza concluziilor de specialitate formulate cu ocazia controalelor efectuate pe această linie de muncă, precum şi din analiza rezultatelor activității de psihologie a personalului MAI”.
Modificări aproape inexistente
Majoritatea modificărilor care se fac sunt absolut neseminificative. Spre exemplu la foarte multe puncte se modifică sintagma „în vederea avizării personalului”, aflată în vechea reglementare, cu „cu ocazia avizării personalului”. Una dintre cele mai importante modificări se referă la stabilirea faptului că perioada dintre două evaluări psihologice nu poate fi mai mare de cinci ani, fapt nespecificat în vechiul ordin. Tot o noutate este şi faptul că rezultatul „evaluării psihologice se prezintă beneficiarului şi cuprinde informaţii relevante în raport cu scopul urmărit, fără a se motiva concluziile”. În vechea reglementare nu era specificat dacă cel investigat are dreptul să vadă motivaţia concluziilor. Totuşi, în noul ordin nu se găseşte niciun rând despre schimbarea testelor care li se aplică poliţiştilor la aceste investigaţii psihologice şi nici despre „testele proiective”, singurele eficiente în depistarea deviaţiilor unui om.