China trage învăţăminte din războiul dus de Rusia în Ucraina, care o fac gata să utilizeze forţa contra Taiwanului, a estimat şeful CIA miercuri.
"Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat problema dacă liderii chinezi ar putea decide sa folosească forţa contra Taiwanului în anii următori, ci când o vor face", a declarat şeful agenţiei de informaţii americane, Bill Burns.
"Asemenea riscuri ni se par tot mai mari de-a lungul deceniului"
Invitat al Forumului pentru securitate de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat totuşi riscul unei treceri la acţiune a preşedintelui Xi Jinping până la sfârşitul anului în legătură cu Taiwanul, în vreme ce unii estimează posibilă o asemenea declanşare după o întâlnire importantă a Partidului Comunist aflat la putere.
"Asemenea riscuri ni se par tot mai mari de-a lungul deceniului", a spus el. Beijingul este probabil "tulburat" privind războiul din Ucraina, a analizat şeful agenţiei, calificându-l "drept eşec strategic" pentru Vladimir Putin, care credea că poate răsturna Kievul într-o săptămână.
Dl Burns apreciază că Beijingul a văzut dovada "că nu ajungi la victorii rapide, decisive", fără a arunca o forţă militară suficientă în bătălie.
"Cred că lecţia pe care o reţin liderii politici şi militarii chinezi este că e necesar să aduni o forţă foarte dominantă" pentru a câştiga, a mai declarat el, precizând de asemenea importanţa "controlului spaţiului informaţional" şi pregătirea pentru potenţiale sancţiuni economice.
Seful CIA a estimat de asemenea, în linia declaraţiilor precedente ale Washingtonului, că China, în ciuda sprijinului verbal, nu dă sprijin militar Rusiei în războiul din Ucraina.
Statele Unite se îngrijorează de presiunea militară sporită a Beijingului în ultimii ani contra Taiwanului, insula democratică pe care China o consideră o parte a teritoriului său şi pe care s-a jurat s-o reia într-o zi, potrivit, La Libre.
PIB-ul Chinei s-a prăbușit
Potrivit cifrelor oficiale publicate vineri, produsul intern brut (PIB) al celei de-a doua puteri economice mondiale a crescut cu numai 0,4% pe an în perioada aprilie - iunie.
Nu este o stagnare, dar aproape. După o performanţă în primul trimestru în care produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,8%, în China, creşterea s-a prăbuşit în trimestrul al doilea, marcând aproape o stagnare. Cu o creştere de 0,4% în al doilea trimestru din 2022, China are cea mai proastă performanţă de la primul trimestru din 2020, când, marcată de pandemie, economia scăzuse cu 6,8%. Deşi analiştii se aşteptau la o încetinire mai moderată (+1,6%), această performanţă proastă era totuşi aşteptată. În aşa măsură, încât Bursele chinezeşti începuseră să scadă vineri, chiar înainte de a cunoaşte cifra creşterii. În primele tranzacţii la Bursa din Hong Kong, indicele Hang Seng pierdea 1,10% până la 20.522,11 puncte. Indicele compozit al Bursei din Shanghai pierdea 0,62% până la 3.261,38 puncte, în vreme ce Bursa din Shenzhen era în scădere cu 0,34% până la 2.185,15 puncte, notează La Tribune.
(Traducere Rador)