PRO TV a trăit una dintre cele mai mari ruşini din istoria postului. AMENDA URIAŞĂ A PICAT ca un trăsnet! Breaking news în media
- Cristi Buș
- 25 septembrie 2018, 19:18
Lovitură de imagine primită de Pro TV şi Realitatea TV. Cele două posturi au fost amendate, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru ştiri şi dezbateri pe tema modificărilor la Codul Penal. Conform motivării, în dezbaterile din luna iunie nu au fost asigurate imparţialitatea şi echilibrul.
CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri pe tema modificărilor la Codul de Procedură Penală, emisiuni difuzate de posturi centrale de radio şi televiziune în perioada 18 – 26 iunie, scrie news.ro.
Constatând încălcarea legislaţiei audiovizualului, membrii Consiliului a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul de televiziune Pro TV, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002, precum şi a dispoziţiilor art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
În plus, CNA a aplicat o amendă de 5.000 de lei postului Realitatea TV şi a sancţionat cu somaţii publice posturilor de radio Europa FM şi RFI România pentru nerespectarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.
În aceeaşi şedinţă de marţi, CNA a decis să aplice câte o somaţie publică societăţilor XON MEDIA SRL Sebeş (Radio Orion), pentru că nu a ţinut cont de prevederile art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013, şi NEWS MEDIA SRL (Ardeleanul FM), pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 20 alin. (5) din aceeaşi decizie.
Prevederile legislaţiei audiovizualului la care a fost făcut referire sunt:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Decizie Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori
Art. 12 (2) Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii: a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră;
Art. 20 (5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.