Un expert în educație parentală te învață totul despre educarea unui copil

Sursa: dreamstime.com

Peste 10.000 de copii de șase ani au propriul card de debit, susține banca online Revolut. Opt la sută au și un telefon mobil, spune grupul de cercetare de piață Childwise. Dar este această responsabilitate prea mare sau o modalitate inteligentă de a vă pregăti copiii pentru responsabilitățile vieții de adult?

Sue Atkins, specialist în parenting și mamă a doi copii, spune că oferirea copiilor șansa de a face lucruri pentru ei înșiși este vitală pentru dezvoltarea lor, dar numai la momentul potrivit.

„Le dezvoltă stima de sine, încrederea în ei înșiți și îi învață că lumea nu este un loc înfricoșător. Este important să introducem independența, dar treptat și aceasta să fie bazată pe maturitate și nu doar pe vârstă. Ai încredere în ei și folosește această încredere ca pe o oportunitate de a te face înțeles.”

Aici, Sue îi oferă lui Alex Lloyd sfaturi despre când ar trebui să le oferi copiilor tăi independență. O familie este o echipă și includerea copiilor în îngrijirea căminului îi va fi de folos atunci când, în cele din urmă, vor zbura din cuib.

Ar trebui să-i înveți să facă ordine printre jucării de la vârsta de doi ani, precum și să le arăți cum să pună hainele murdare în coșul de rufe. Pe la patru până la cinci, își pot face patul și pot ajuta la spălarea mașinii. În jurul vârstei de șapte ani, ei pot așeza masa, pot lăsa aranja și chiar pot aspira, cu supraveghere.

Odată ce ajung la zece, ar trebui să li se ofere șansa de a curăța ocazional baia și bucătăria. Transformați sarcinile într-o jaocă, dacă aveți nevoie, dar nu sunt un fan al plății pentru treburile casnice, deoarece copiii trebuie să învețe că a-și ajuta părinții face parte dintr-o îndatorire.

Vârsta de cinci ani. Pregătiți micul dejun

La vârst de cinci ani, copiii pot turna lapte în bolul cu cereale. De la șapte sau opt pot face pâine prăjită. Dar, supravegheați bine și explicați pericolele la care se pot expune, cum ar fi să nu pui cuțitul în prăjitorul de pâine.

Este foarte important!

Permițându-le să pregătească în totalitate micul dejun, ar putea dura ceva mai mult, dar trebuie să acceptați asta. Părinții se grăbesc deseori dimineața și ajung să-și ajute micuții să pe ungă felia cu unt sau să se încalțe, iar asta îi dezamăgește pe copii.

Vârsta de șase ani. Ia bani de buzunar!

Copiii nu înțeleg cu adevărat valoarea banilor până la vârsta de șase ani. Dar, odată ce sunt la școală, le poți oferi o mică sumă de bani în fiecare săptămână și îi poți încuraja să economisească. Cardurile de debit preplătite pot fi date începând cu această vârstă, dar se  recomandă să se începeapă cu pușculițe, și nu din plastic, pentru a înțelege pe deplin valoarea  banilor.  Odată ce copiii împlinesc 11 ani, băncile vor aproba un card de debit pentru un copil. De la 14, puteți introduce o indemnizație pentru a le acoperi prânzurile, tariful de autobuz și ale lucruri esențiale. Dar, să fie clar că trebuie învățați să-și gestioneze bugetul. 

Vârsta 9-11 ani. Faceți vizite la magazine

A fost o vreme când copiii erau trimiși să ia țigări și sticlă de lapte de la magazinul din colț, dar, acum, societatea este mai precaută acum. În Japonia, copiii au voie să meargă la școală, în transportul public și la magazine numai de la vârsta de șase ani. Comunitatea are grijă de ei, mai degrabă decât să-l judece pe părinte. Este vorba despre evaluarea riscului și a maturității acestora. Dacă merg la magazine, asigurați-vă că înțeleg cum funcționează casa și au destui bani la ei.

Vârsta 9-11 ani. Merg la școală

Momentul în care decizi să-ți lași copilul să meargă singur spre școală depinde de bunul simț și de traseu. Dar dacă se poate, sugerez să încerci înainte de liceu.Copiii ar trebui să încerce să meargă la școală fără părinți înainte de a merge la liceu. Planificarea este esențială și trebuie pregătită din din timp. Puneți-vă întrebări importante legate de siguranță. Parcurgeți, inițial, traseul împreună din timp și arătați potențialele pericole. Îmbrăcați copilul cu o haină cât mai vizibilă. Nu forțați niciodată un copil supărat să meargă singur la școală dacă nu vrea.

Vârsta de 10 ani. Faceți o băutură fierbinte

Îți poți ajuta copilul cu sarcinile de preparare a ceaiului de la vârsta de șapte ani, dar nu ar trebui să fie niciodată nesupravegheați, din cauza riscului de opărire. Până la zece, ar trebui să aibă încredere să o facă singur, cu condiția să-i fi învățat despre riscurile la care se expun. Asigurați-vă că copiii dumneavoastră sunt conștienți de riscurile atunci când folosesc ustensilele din bucătărie. Asigurați-vă că copiii dumneavoastră sunt conștienți de riscurile atunci când folosesc ustensile de bucătărie.

Vârsta 11-12 ani. Ia propriul telefon

Întârzie să-i oferi copilului tău propriul telefon mobil până la o vârstă cât mai mare – dar niciodată înainte de școala liceu, dacă nu există un motiv întemeiat pentru acest lucru. Pentru copiii mai mici, un telefon este în esență o dădacă electronică – dar în mod clar implică riscuri. Pe măsură ce copiii cresc, vă ajută să păstrați legătura cu ei. Dar, trebuie să aveți strategii eficiente pentru a-i monitoriza utilizarea. Copiii nu ar trebui să folosească rețelele de socializare la această vârstă, iar telefoanele trebuie ținute departe de dormitoare.

Vârsta de 12-13 ani. Stai singur acasă

NU există restricții legale cu privire la vârsta la care puteți lăsa un copil singur acasă. Eu zic să așteptați până ajung la școala liceu – chiar dacă, în filmul Home Alone, personajul lui Macaulay Culkin, Kevin, avea opt ani când părinții lui au plecat în vacanță fără el. Discutați cu copiii dumneavoastră despre măsurile de precauție și regulile de urgență înainte de a-i lăsa singuri acasă .Discutați cu copiii umneavoastră despre măsurile de precauție și regulile de urgență înainte de a-i lăsa singuri acasă. Discutați cu ei despre cât timp veți fi plecați, ce trebuie făcut în cazuri de urgență.

Vârsta de 13 ani. Călătorește cu trenul

Companiile feroviare au politici care spun că minorii sub 13 ani nu pot călători cu trtenul neînsoțiți de un adult. Când îi lăsați să călătorească cu trenul, aveți datoria să vă asigurați că înțeleg cerințele de siguranță. Învață-i să asculte anunțurile, despre cum să se urce în tren în siguranță și unde pot să ceară ajutor. Pune-i să-și încarce telefonul în prealabil și să păstreze bunurile într-o geantă, în loc să le arate potențialilor hoți de buzunare.

Vârsta de 14 ani. A îngrijit un frate

DELEGAREA responsabilității parentale unui copil este de dorit. Încă o dată, această decizie se reduce cu adevărat la nivelul lor de maturitate și bun simț. Dar și vârsta copilului mai mic este un factor cheie. Nu aș lăsa un copil de trei ani în grija unui copil de 14 ani, pentru că cel mai mic ar putea ajunge să bea înălbitor în timp ce adolescentul este pe computer.