Privatizarea Petrom: "gaura" de patru miliarde de euro!
- Adam Popescu
- 9 noiembrie 2007, 02:00
Senatul urmeaza sa dezbata in plen raportul de ancheta asupra contractului cu OMV.
Comisia de ancheta din Senat a privatizarii Petrom a propus renegocierea contractului incheiat intre grupul austriac OMV si statul roman in 2004. Dupa ce, timp de un an, avocati si specialisti in petrol si gaze au analizat toate aspectele celei mai importante privatizari a anului 2004, au ajuns la concluzia ca statul a fost pagubit cu mai mult de patru miliarde de euro.
„Specialistii au aratat ca patrimoniul Petrom ar fi fost subevaluat de aproximativ trei ori. In loc de sase-sapte miliarde de euro, a fost evaluat la doua miliarde”, a declarat vicepresedintele biroului comisiei de ancheta, senatorul PC Marius Marinescu.
Contractul contine mai multe clauze defavorabile statului roman, una dintre ele fiind mentinerea redeventei - taxa pe exploatarea gazelor si a petrolului - la acelasi nivel pana in 2014, potrivit senatorului. „In toate statele europene banii de pe aceasta taxa merg catre protectia sociala. Cu cat e mai mare taxa, cu atat mai multi bani merg catre protectia sociala”, a explicat Marinescu.
Despagubiri de mediu
O alta clauza pe care specialistii au considerat-o nefavorabila statului se refera la posibilitatea ca Petrom sa incaseze despagubiri fara limita de suma pentru despagubiri de mediu.
„Am inteles ca Petrom ar fi solicitat statului roman 360 de milioane de euro despagubiri de mediu. Daca, pentru 33 la suta din Petrom, OMV a dat 670 de milioane de euro, e inadmisibil ca acum sa ceara despagubiri de mediu de 360 de milioane”, a explicat Marinescu, care a propus limitarea acestor despagubiri.
DIP: „Contractul e bun”
Fostul ministru al economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, pe vremea caruia statul a vandut pachetul majoritar de 51 la suta grupului OMV, a declarat ieri pentru EVZ ca nu considera ca statul a fost pagubit prin acest contract.
„Contractul este foarte bun. Nu poti sa privesti un contract in 2007 la fel ca in 2004”, a spus Dan Ioan Popescu, adaugand ca la momentul incheierii privatizarii circumstantele erau cu totul altele. Fostul ministru PSD, in prezent membru al PC, a refuzat sa ofere mai multe detalii despre privatizare, motivand ca nu a vazut raportul comisiei de ancheta.
Dan Pazara, director de comunicare al Petrom, ne-a declarat ca „procesul de privatizare a fost unul transparent si monitorizat de institutiile internationale precum FMI, Banca Mondiala, BERD”. „Petrom a colaborat intotdeauna indeaproape cu autoritatile si a fost prima companie care a acceptat publicarea contractului de privatizare”, mai sustine Pazara.
Comisia de ancheta a trimis miercuri Biroului Permanent al Senatului raportul privind privatizarea Petrom cu propunerea de renegociere a contractului. Plenul Senatului urmeaza sa se intruneasca peste aproximativ o saptamana pentru a dezbate raportul.
Membrii comisiei vor cere si Curtii de Conturi sa efectueze un control postprivatizare. „Pana acum, institutiile statului nu au facut niciun control la Petrom”, a spus Marinescu, adaugand ca va cere un control si AVAS-ului.