Privatizarea câmpurilor petroliere irakiene, sub semnul întrebării

Privatizarea câmpurilor petroliere irakiene, sub semnul întrebării

Mai multe mişcări de protest ameninţă planul controversat al guvernului irakian de a oferi companiilor petroliere internaţionale o parte din câmpurile petroliere imense într-o încercare disperată de a creşte producţia şi veniturile petroliere, scrie The Independent.

Peste mai puţin de două săptămâni, în 29 şi 30 iunie, ministrul irakian al petrolului, Hussain Shahristani, va încheia contracte cu cele mai mari companii petroliere din lume pentru dezvoltarea a şase dintre cele mai întinse câmpuri petroliere, pe o perioadă de 20 sau 25 de ani.

Figurile importante ale industriei petroliere irakiene au contestat în termeni duri acordul. Fayad al-Nema, directorul South Oil Company, cel mai mare producător de petrol brut din Irak, a spus, săptămâna trecută, că "înţelegerile vor pune economia irakiană în lanţuri şi îi vor încătuşa independenţa în următorii 20 de ani". El a fost concediat în urma acestor declaraţii, care se pare că i-au deranjat pe mai mulţi conducători ai companiei petroliere naţionale.

Guvernul susţine că nu va compromite proprietatea Irakului asupra rezervelor de petrol - 115 miliarde de barili (locul trei în lume) - de care ţara este dependentă pentru obţinerea de fonduri necesare pentru reconstrucţia naţiunii, după 30 de ani de războaie şi sancţiuni. Dezvoltarea rezervelor irakiene de petrol este foarte importantă în contextul aprovizionării cu energie din secolul 21. Acest demers ar putea fi chiar mai important decât exploatarea masivă a rezervelor saudite, câmpurile petroliere irakiene fiind puţin explorate în era Saddam Hussein.

Ne puteți urmări și pe Google News

Companiile internaţionale, nerăbdătoare să pătrundă în Irak

"Toată lumea vrea să vină în Irak", a spus, pentru The Independent, Ruba Husari, un expert în industria petrolieră irakiană. "Alături de Iran, aceasta este singura provincie petrolieră din lume cu potenţial foarte ridicat. Este o mare oportunitate pentru companiile petroliere deoarece nimeni nu cunoaşte mărimea rezervelor irakiene, nici măcar Irakul", a adăugat el.

Cu toate acestea, irakienii sunt suspicioşi când vine vorba de implicarea companiilor petroliere străine în încercarea de a creşte producţia câmpurilor petroliere imense de la Kirkuk şi Bai Hassan, din nordul ţării, Rumalia, Zubair sau Qurna (sudul ţării). Irakienii cred că ivazia americană din 2003 a avut ca scop final obţinerea controlului asupra petrolului. Mai mult, parlamentul a cerut ca înţelegerile cu companiile străine să fie amânate.

Jabbar al-Luaibi, fost şef al South Oil Company, a contestat dur Ministerul Petrolului, care nu a reuşit nici măcar să furnizeze echipamente necesare pentru monitorzarea rezervoarelor de petrol.

"Este ca şi cum ai conduce maşina fără indicatoare la bord", a spus Luaibi, adăugând că "în cazul în care se va proceda la fel ca în trecut, am putea ajunge să importăm petrol brut".

Aceste greşeli de gestionare au dus guvernul irakian în situaţia de faţă. Mulţi irakieni vor fi enervaţi să vadă câmpurile petroliere naţionale conduse parţial de companii străine, însă executivul irakian pare să nu aibă de ales.